luni, 24 noiembrie 2008

Salvaţi Salvamontul

O ştire publicată de ProTv m-a contrariat: nu era cu sânge, nici cu nşpe răniţi şi morţi, şi era critică la adresa Primăriei Braşov.
Evident, cu excepţia publicaţiei noastre, nimeni nu a avut curajul să critice ce prostii fac aleşii locali din urbea de la poalele Tâmpei. Nu ştiu dacă au gândit, dar decizia este chiar tâmpă. Salvamontiştii din Poiana Braşov, pentru a nu mai fi plătiţi de la bugetul local, ci să-i bage la Regia Pădurilor Kronstadt. Motiv pentru care salvamontiştii au demisionat.
La prima vedere, măsura e bună: economii. Apoi, dacă intri în amănunte, afli cît de cretină este decizia. Salvamontiştii ar trebui trimişi la cursuri de perfecţionare pentru lucrul la pădure cu druj­ba. Să nu stea, dom’le, de­gea­ba, să meargă la muncă... mai grav este momentul în care, salvatorii montani sunt trimişi la Cuca Măcăii, după hergheliile de cai portocalii, şi se blochează sau are loc vreun accident, Doamne fereşte! Atunci, ce o să facă? Se urcă călare pe drujbă şi pleacă la locul intervenţiei, sleti de puteri?? Cu condiţia să poată fi contactaţi, că dacă drujbistul-salvator nu este în aria de acoperire a mobilului...
Ce nu sunt capabili să înţeleagă cei din Primărie, cu toată cohorta de specialişti, este că în nomenclator este stipulată clar această meserie, de salvamontist.
Apoi, ar trebui să mai spunem şi faptul că Legea 229/2003 şi HG 77/2003 prevăm în mod clar faptul că primăriile pe raza cărora există pârtii de schi trebuie să aibă Serviciu Public de Salvamont, care este finanţat (echipament plus personal) de la bugetul local. Deci nu ţine figura de a angaja salvamontiştii în altă partea. Asta, în cazul în care legea are vreo valoare pentru cei care cârmuiesc cu atât de multă dăruire urbea noastră.
Pe de altă parte, ar mai trebui făcut un comentariu: Serviciul de Salvamnot este unul de urgenţă. aşa cum este cel de la Ambulanţă, Pompieri, Jandarmi sau Poliţie. Oamenii ăştia stau în aşteptare pentru a interveni atunci când sunt apare o necesitate. Dar, se pare că o astfel e ches­tiune este mult prea sofistică şi greu de înţeles de edili.
Pentru a fi mai explicit, ar fi cum ai pune actorii de la Teatrul Sică Alexandrescu să iasă la curăţat zone verzi, în afara stagiunii sau funcţionarii de la asistenţă socială să facă cu rândul la bucătărie, la cantina săracilor, atunci când nu au nici o achetă socială de făcut. Deci, cum rămâne, lăsaţi salvamontiştii în pace?

10 comentarii:

Sebeni spunea...

daca este adevarat ce spui aici, atunci este extrem de grav. aproape ca e incredibil, sa mor io! doamne-fereste!

sebastian dan spunea...

după cum scriam, stirea a apărut prma data la Pro. Am verificat si eu, si Maria Petraşcu, la salvamontistii pe care îi ştim. Nu e pe bune, e chiar sigura informatia!!!! Din păcate...

Ovidiu Eftimie spunea...

Nu mai fă mă pe nebunu că scriam şi io dacă ştiam :D.
Da nu prea mă uit la ProTv, mie imi place RTT :)) Acolo-s mai multe violuri de o altă facutură emoţională.

sebastian dan spunea...

Măi, nu fac pe nebunu' dar asta e situaţia, Iar la capitolul emisiuni, promit să mă fac fan al Secreţiilor Braşovului. Şi DD RTT e fan blogul meu. Trebuie să-i întorc onoarea...

Anonim spunea...

E aberant, Sebi. Asadar, oamenii astia nu au "incarcare"?! Eu ma asteptam sa le faca macar un sediu de doamne ajuta, un serviciu modern de permanenta, sa le ia niste masini de teren, sa le asigure serviciile unui elicopter, s.a.m.d. Ar fi fost o miscare! Suntem oras de munte, cel mai important centru turistic de munte. Aici ar trebui sa fie un "stat major" al tuturor salvamontistilor din Romania, chestie cu care ne-am putea mindri. E plin sezon de intimplari nefericite pe munte... In fine... mai tineti minte filmul ala cu salvamontisti americani, Cliffhanger? Frumos,nu... dar... a fost doar un film... http://www.youtube.com/watch?v=URdSD8UWxLk
Nu tine la noi! Astia suntem, cu astia defilam!

RazvanR spunea...

E o mare porcarie sa ramina Poiana fara salvanomt. Iar daca legea spune ca Primaria trebuie sa-i plateasca s-a facut o mare magarie.
Dar eu tare l-as pune pe Copos sa decarteze. Cel putin partial. Sa dea macar un elicopter. Ca e principalul beneficiar.

sebastian dan spunea...

@ Flavius & Răzvan - Păi, dacă tot e vorba de cine ar trebui să deacarteze, pentru unelicopter, ceea ce mi se pare de buns imţ, că noi nu avem aşa ceva în dotare nici la SMURD, ar mai fi pe lista Butuza, măcar ca o mică compesaţie pentru bătaia de joc de la Casa pionierilor, şi aici am putea continua lista....

Anonim spunea...

Ce parere aveti despre o campanie de stringere de semnaturi petru a "SALVA SALVAMONTUL"Municipiului Brasov?.

sebastian dan spunea...

@ anonim
ideea e salutar. problema este cine se apuca de o astfel de actiune civica???

Anonim spunea...

Cred ca ar fi destui "voluntari" pentru a face aceasta treaba.Intrebarea ar fi ,cite semnaturi ar fi necesare,si care ar fi sansa de izbinda?