luni, 1 decembrie 2008

Ziua Naţională, sărbătorită pe trotuar

Manifestările dedicate Zi­lei Naţionale a României au fost organizate în Piaţa Tricolorului. Din păcate, ale­ge­­rile pentru Camera Depu­ta­ţilor şi pentru Senat au lăsat o astfel de manifestare pe plan secund pentru organizatori. Militarii şi-au făcut da­to­ria. Au executat ordinele primite. Edilii erau obosiţi, plictisiţi, fără chef de o asfel de manifestare care ar trebui să fie de suflet. Braşovenii au fost foarte dezamăgiţi de modul de organizare. Printre ei, veteranii de război şi militarii în rezervă, mâhniţi că o astfel de sărbătoare a fost bagatelizată şi bifată de autorităţi ca fiind îndeplinită.
Toată manifestarea s-a desfăşurat pe fugă şi a durat vreo 20 de minute. Trei plutoane de la vânătorii de munte, jandarmi şi ISU au defilat pe trotuarul (!!!) din faţa Primăriei. Fanfara militară nu a avut loc nici măcar pe trotuar şi a fost nevoită să se refugieze pe spaţiul verde. Despre importanţa Zilei Naţionale au vorbit prefectul Emil Niţă şi vicepreşedintele Otilian Neagoe, iar primarul George Scripcaru a făcut doar figuraţie. Deh, nu-i pu­ţin lucru să câştigi alegerile la Braşov şi să fii „fresh” a doua zi.
Ziua Na­­ţională a fost la con­cu­­renţă cu pro­ce­­siunea moaştelor Sf. Andrei. Este, poate, cea mai ins­pi­rată acţiune organizată la Bra­­şov. Chiar de Ziua Naţională, moaştele au venit pentru prima oară în cetatea de la poalele Tâmpei, aduse de la mănăstirea cu acelaşi nume din Patras (Grecia) şi din Constanţa.
Întreaga procesiune a venit ca o reparaţie necesară pentru români, pentru maneaua politică servită timp de o lună, pentru prostituţia de care au dat dovadă edilii în organizarea manifestărilor Zilei Naţionale. Nu mai readuc în discuţie şi beţel-n roată puse manifestării, nici parşiveniei cu care politicieni, de exemplu primarul George Scripcaru, s-a afişat la slujbele de duminică ale bisericilor ortodoxe, pentru a fi văzut alături de candidaţii săi la alegeri, deşi el nu se închină în faţa altarului ortodox... Fariseismul politic a atins cote maxime, iar o lege cel puţin ciudată a determinat ca din viitorul Parlament să facă parte mulţi neaveniţi şi parveniţi, în nici un caz aleşii uninominal ai românilor.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Este deja de domeniul evidenţei să remarcăm faptul că nu mai avem nimic sfînt. Totul e de spoială, praf în ochii lumii. Dar dacă oficialităţile mereu vremelnice nu aveau tragere de inimă pentru a-şi face datoria măcar să nu fi făcut nimic, să nu se prezinte sau măcar să fi organizat lucrurile cum se cuvine, măcar din respect pentru braşovenii care ar fi vrut să participe la nişte sărbători naţionale cum se cuvine, nu pe trotuar!
Flavius