joi, 11 decembrie 2008

Orice guvern fără UDMR este şovin?

Ciolaniada i-a lovit puternic şi pe liderii UDMR. Altfel, nu pot să înţeleg declaraţiile - foarte discutabile - ale liderul Uniunii, Marko Bela, care nu concepe să nu fie la guvernare, la solicitarea expresă a PSD. Aşa că s-a simţit omul ofuscat, pardon!, jignit, iar pretenţia social-democraţilor este „uşor xenofobă” şi speră ca PD-L să nu-i lase pe afară. După care, a dat-o cotită ca la Ploieşti: „Noi nu vrem cu orice preţ un guvern. După părerea noastră, prezenţa politicienilor maghiari în Guvern şi un dialog între reprezenanţii majorităţii şi cei ai minorităţii şi la nivel guvernamental e benefic inclusiv pentru relaţiile interetnice, dar acest lucru nu înseamnă că vrem la guvern cu orice preţ". I-auzi, soro! Adică, ameninţările voalate care trebuie citite printre rânduri sunt că, fără UDMR în Guvern, vor exista probleme interetnice.
Practic, toate poveştile astea de genul „dă bine pentru România dacă avem şi UDMR în guvern” sunt o gogoriţă, chestiune confirmată şi de liderul PD-L Braşov, George Scripcaru. Problema pentru portocalii este că au bătut palma cu UDMR pentru a face o majoritate, iar PSD vrea să-i trimită la plimbare pe cei de la Uniune. Demersul PSD e clar: atragerea de partea sa a electoratului român din Tran­sil­­vania, pierdut de PRM.
Duritatea declaraţiilor celor de la UDMR au şi o explicaţie. Au pierdut partida negocierilor. PSD a renunţat la o miză foarte mare, funcţia de premier, pentru a face alianţa cu PD-L. De aceea, e greu de crezut că vor mai face încă o concesie portocaliilor, ca să revină şi asupra deciziei referitoare la prezenţa UDMR în Executiv. Cu atât mai mult cu cât împărţitul caşcavalului la doi este mai interesant decât la trei..
În acest context, dacă şi liderii PD-L rămân inflexibili pe poziţie şi vor să respecte pactul cu UDMR, practic majoritatea visată de Traian Băsescu nu mai există, iar toate negocierile se relansează.

5 comentarii:

Anonim spunea...

Sebi, toate manevrele astea de doi lei se vor lăsa cu "Pupat Piaţa Endependenţi"... PSD-ul va înghiţi broscuţa verde... PDL-ul o să cîrmească mai la stînga, de dragul PSD-ului, iar Băsescu nu va avea alt contracandidat decît vreun penelist care nu va putea trece de 20%. Patru ani se duc repede şi foamea e mare şi criza bate la uşă. Sunt încă destule "firimituri" pentru toţi cei de la masă. De ce să se certe pe ele? Altceva nu contează... nici măcar muritorii de foame. Sau cu atît mai puţin
Cele bune!

sebastian dan spunea...

DA, dar în cazul ăsta, ropmânii ar trebui să înţeleagî cî, dacă mai merg la vot, voteazî orice altceva decât uninominal, dacă băieţii merg în Parlament şi fac alianţe de nici drq. nu visa...

Dan Gheorghe spunea...

Cei care deplang acum soarta PDL ar trebui sa se gandeasca la faptul ca acest partid are acum, pentru prima oara, ocazia sa GUVERNEZE. E un lucru total nou pentru un partid care pana acum doar a mimat guvernarea si a cautat mereu sa scape de responsabilitati, pasandu-le in carca altora. Ei bine, dupa ce a criticat pe toata lumea, ca nu stie, ca nu poate sa guverneze, iata ca acum a venit timpul ca maretul si harnicul PDL sa demonstreze cu adevarat ce poate. Gata cu gargara. La treaba, baieti, sa vedem ce puteti. Daca puteti…

Cat priveste teza de acum a PDL, ca noi am vrut cu liberalii, dar ei n-au vrut, asa ca suntem obligati sa ne “sacrificam”, aliindu-ne cu PSD… Ma baieti, chiar aveti impresia ca ne fraieriti cu povestile astea???

sebastian dan spunea...

Partea misto e ca UDMR tocmai are ocazia sa nu mai guverneze. Iar in acest caz, daca cedeaza PSD, tocmai se vor faca de kko...

Anonim spunea...

Ai dreptate aici. Se pot intampla totusi 2 lucruri: ori PSD ingroapa PRM permanent prin manevra asta si totodata destrama increderea in PN-L si in Basescu a maselor nationaliste ori se inmoaie si pierd aceasta deschidere fapt care nu prea i-ar ajuta.
Sa nu uitam ca 50% ar fi putut vota dar au renuntat din indignare sau dezinteres total. Dar cu foamea care vine partidele nationaliste au mari sanse sa se pozitioneze pe primele locuri intr-un timp record. PRM a avu sansa asta dar s-au dovedit incompetenti sa vedem ce fac ceilalti si sa speram ca nu Noua Dreapta vor fi aia care vor sti sa profite de situatie.