joi, 21 iulie 2011

Anticorupţia, făcută terci pentru găini

Un român care a imigrat în Marea Britanie a fost repatriat după ce a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru că a furat zece găini.

Este vorba de Cristian Şandru, din Paşcani, un tânăr care acum are vreo 30 de ani şi care a fost extrădat de autorităţile britanice pe baza unui mandat internaţional de arestare după ce, în 2004, a fost pedepsit în România pentru furtul a zece găini.

Doi argeşeni şi un oltean au fost condamnaţi la patru ani de puşcărie după ce au fost judecaţi pentru că au furat alimente. În noaptea de 16 spre 17 septembrie 2006, Virgil Nicolae Marinescu (26 de ani), Petre Alin Marinescu (21 de ani), ambii din Câmpulung, şi Vali Nastasia (22 de ani), din Scorniceşti, au fost prinşi în flagrant după ce au furat alimente în valoare de 600 de lei din incinta unui magazin.

Acestea sunt două cazuri, nu nepărat cele mai relevante, în care braţul lung şi orb al legii şi-a făcut datoria. Nu sunt în măsură să spun dacă pedepsele respective sunt prea blânde sau prea aspre. În antiteză, însă, vin cu un alt caz. Mult prea recent şi rezolvat, parcă, mult prea în bătaie de joc la adresa prostimii.

În urmă cu vreo zece ani, prin Piaţa Sfatului din Braşov umbla un om cu mintea rătăcită şi care se mira: „Io, dacă fur o pâine, sunt un hoţ şi fac închisoare, dacă fur o uzină, sunt corupt şi scap de pârnaie". Actualizată chestiunea, şi aici citez din adevarul.ro, „Parchetul General a decis neînceperea urmăririi penale în cazul preşedintelui Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, şi secretarul instituţiei, Sever Voinescu, în dosarul în care cei doi au fost cercetaţi pentru o posibilă fraudare a votului la Legea pensiilor din 15 octombrie 2010“.

Cu alte cuvinte, un individ face ani de închisoare pentru că a furat câteva exemplare de galinacee, iar o Lege furată pe şest, prin care nu a fost păgubit un ţăran amârât, ci zeci de mii de români, nu este infracţiune. Păi de ce nu ni se spune dom'le, pe faţă, cum stă treaba. Mai mult, să li se dea şi o diplomă, acolo, o decoraţiune, de la dom' Băsescu, pentru merite deosebite. Şi să fie scutiţi de la plata taxelor şi impozitelor locale şi la plata biletelor pe toate RAT-urile din ţară. Şi la parcări, şi la şalupe, şi la, şi la...

Coincidenţă au ba, nu ştiu cum se face că mai toţi cetăţenii ăştia care ajung la putere, numiţi în diverse posturi de conducere, ajung să aibă probleme cu tiroida. Sunt guşaţi şi îmbuibaţi. Fură voturi pe faţă sau votează la două mâini legi prin care nenorocesc o ţară, taie panglici şi flutură chiloţei le evenimente publice, sau, mai ceva ca pe vremea lui Caragiale, pentru că au luat coroniţă, domnii Goe de viţă nouă primesc cadou o plimbare cu elicopterul SRI.

3 comentarii:

Anonim spunea...

Efoarte adevarat,DOMNULE DAN,ai mare dreptate,lipseste o opèozitie puternica si nu numai.....

Anonim spunea...

Păi dacă Nimeni Popescu și Traian Băsescu ar fi egali în fața legii, nimeni nu s-ar mai înghesui să ne conducă atât cu atâta competență.

sebastian dan spunea...

Mda, aveti dreptate. Ca doar nu se lupta pentru ciolan ca sa fim egali....