luni, 11 mai 2009

Hoţie pe faţă la CET Braşov

1.200 de lei - adică 12 milioane de lei vechi - este taxa de urgenţă pe care trebuie să o plătească braşovenii pentru obţinerea avizului în regim de urgenţă pentru debranşarea de la CET. De ce se debranşează braşovenii, nu are rost să comentăm, dar în niciun caz nu din cauza confortului oferit.
Pe de altă parte, este incredibil tupeul (as spune chiar lipsa de respect) sa ceri 1200 de lei, cat percepe CET-ul, pentru ca o cucoană/ori un nene să isi bată capul să dea copy/paste la un formular si să completeze datele omului. Ce faceti, oameni buni, ca să cereti banii acestia? Ca să nu mai spun cat se percepe pentru taierea unui calorifer, ca ar costa mai putin sa angajezi pe cineva si să-l platesti la oră, iar ca sculă sa-i dai o pânză de traforaj...
Preţurile percepute, le găsiţi în „Adevărul de seară”.
Ce nu se spune pe nicăieri este strategia pe care o urmaresc cei de la CET. Astfel de taxe aberante au un scop foarte clar: să împiedice braşovenii, tot mai nemulţumiţi, să plece din sistemul centralizat. Oficial, mai sunt racordate vreo 33.000 de apartamente. Rata medie de debranşare a depăşit 3000 de apartamente pe an. Având în vedere apetenţa braşovenilor de a renunţa la CET, în acest an se ajunge la sub pragul minim de rentabilitate pentru funcţionare. Şi rămâne întrebarea: ce facem la iarnă? Că, din păcate, povestea cu austriecii care investesc zecile alea de milioane de euro la Braşov pentru încălzire este, de la o zi la alta, tot mai greu credibilă.

11 comentarii:

Anonim spunea...

sa/i debransam pe nemernici dela "cota" de oxigen!

sebastian dan spunea...

@anonim
cgiar d ela oxigen, nu, dar de la caşcavalul public, uniişefi de regii ar trebui debranşaţi

Anonim spunea...

sunt curios cum pot demostra cei de la CET ca au fost 5 calorifere in casa, in conditiile in care foarte multi oameni saraci si-au taiat de mult caloriferele de la sistemul de incalzire centrala pentru a nu mai platii facturile uriase pe care cei de la CET la trimiteau sa sfarsit de luna... E foarte probabil ca un om care a cumparat o locuinta sa aiba surpriza de a constata lipsa acestor calorifere. in aceste conditii cum poate CET sa spuna ca-mi ia taxa pentru fiecare calorifer?!
:) ;) blink...

Anonim spunea...

unul din subiectele mele preferate :D in afara de aceasta taxa de urgenta, sa nu uitam ca mai nou iti trebuie si autorizatie de constructie... care se da in 30 de zile. si inca 45 perioada in care vine cet sa iti taie tevile... trece vara... ce ar fi misto de facut ar fi o campanie de o luna prin care sa invatam lumea cu ce se poate incalzi ca si alternativa la cet. si cred ca s-ar debransa cel putin un numar dublu... basca o campanie in randul consilierilor locali sa le taie subventia :D

sebastian dan spunea...

cu scuyele de rigoare, nu am putut media comentariile aparute. Este clar ca nu pot fi de acord cu haiducia, anarhia ar fi bomboana de pe tort. nu vreau asta. bunul simt este ceea ce vizez... daca exista

Anonim spunea...

SI DACA MA DEBRANSEZ SINGUR
Cine poate hotara ce fac eu pe proprietatea mea. O sa tai pur si simplu caloriferele, sun ale mele, in apartamentul meu. Nu le-a platit nici CET-ul, nici primaria, nici altcineva. Sunt in proprietatea mea. Operatie este simpla, o poate face orice mecanic sau instalator cat de cat priceput, si gata. Nu am nici un contract nici cu CET nici cu primaria in care sa se specifice niste obligatii pentru debransare. Si nici nu se poate pune problema ca fur caldura de la CET, daca fac lucrarea cu ganduri ascuns. Asociatia din care fac parte are contorizata atat furnizarea agentului termic cat si apa calda. Daca fur, atunci fur asociatia, si cei in cauza au grija sa nu se intample asa ceva. Totul nu este decat opera acestui gangav primar, legat cu un cordon ombilical de asfaltari si de CET, si banuiesc ca nu o face dezinteresat. De ce dupa atatia ani nu a rezolvat problema incalzirii Brasovului. Sa nu uitam ca s-a opus rezolvarii problemei pe vremea lui Ghise, care voia sa impuna centralele de apartament, de cand este primar, cand tot amana rezolvarea problemei, obligandu-ne sa recurgem la solutia Ghise. Cred ca ar fi cazul sa ne constituim in asociatia celor care vor sa se debranseze si sa actionam in judecata atat CET-ul cat si primaria. Sund sigur ca vom castiga, deoarece nimeni nu poate hotara ce fac eu pe proprietatea mea, daca mai este justitie in Romania.

Anonim spunea...

Aceasta taxa este o aberatie, o hotie la drumul mare, care se produce sub obladuirea edilului sef. Daca ne gandim la ajutoarele de incalzire de pe timp de iarna si la aceasta magarie, vom observa cum aceasta taxa luata (furata)de la o singură familie va acoperi ajutorul de incalzire pentru alte trei sau patru familii iarna urmatoare. Si in acest caz unde-i ajutorul de la stat?

sebastian dan spunea...

@ anonim
interesant calcul. Se vede treaba ca statul e mai rau ca tiganul. Iti da cu o mina, si iti ia cu amandoua....

Anonim spunea...

cel mai bine e sa facem un fel de revolutie k in romania nu se mai poate,mai bine conducem noi decat niste hotii,niste incompetenti!!

sebastian dan spunea...

@anonim
deocamdata, si demisia incompetentilor ar fu un pas inainte :D

Gabriela Sorsa spunea...

Buna seara,
Ma confrunt cu o situatie destul de delicata. Detin un apartament intr-un bloc cu 10 etaje iar la scara unde este acest apartament mai erau 3 apartament legate inca de CET Brasov-actual Tektron, inclusiv apartamentul meu, mentionez ca nu locuiesc la adresa insa am un chirias acolo. Zilele acestea am aflat de la asociatia de proprietari ca cei doi vecini ce erau in aceeasi situatie cu mine au facut sedinta impreuna cu seful de scara, sedinta la care nu am fost invitata pe motiv ca nu m-au gasit acasa (desi stiau ca domiciliul meu este la alta adresa) si au hotarat sa le ceara celor de la CET sa nu mai furnizeze agent termic, caci de apa calda nu mai poate fi vorba de aproape un an. Suntem la inceputul lunii decembrie, acestia din cate am inteles au luat decizia la inceputul lunii noiembrie si m-am trezit ca nu mai am caldura in apartament. Solutia ar fi sa montez o centrala de apartament insa cei de la CET imi solicita taxa de debransare etc ce ajunge la o suma de cca 1000 de lei, ceea ce nu mi se pare normal din moment ce ei nu mai furnizeaza in aceasta scara agent termic! Mentionez ca nu s-au efectuat debransari la aceste apartamente, cu atat mai putin la mine in casa. Pasii premergatori montarii acestei centrale sunt automat mult mai dificili decat in mod obisnuit din cauza documentelor, aprobarilor si in mod special a debransarii de la CET. Nu mi se pare normal sa platesc pentru debransare atata vreme cat ei nu mai presteaza servicii de termoficare. Asta este iarasi hotie!!!