sâmbătă, 16 mai 2009

Gripa porcină sau porcească?

Alarmă de gripă porcină la Braşov. Informaţie pe care colegul Claudiu Loghin o avea, la nivel de bârfă, de vineri noapte. La ora respectivă nu aveam ce face prea multe. Nimeni nu vorbea, nu răspundea la telefon... Am aşteptat ca autorităţile să se trezească. Să ne spună că au instalat filtre, au pus bariere de jandarmi, cum era pe vremea gripei aviare când prefectul de atunci, Aurelian Danu, a plecat liniştit la o specializare în Polonia, iar în Braşov colcăia virusul gripei aviare în trei focare din judeţ. Şi barierele de protecţie erau o glumă sinistră: ministrul Agriculturii spunea că s-a instaurat carantina, dar moliile au ros deciziile ministrului Fluture, care n-au mai ajuns la Braşov. Şi prefectul Danu a avut ocazia să se facă de băcănie: restricţia de circulaţia la Codlea aviară, instaurată după minstru la vreo 12 ore era inexistentă. M-am plimbat nestingherit în plin municipiu virusat, fără să mă intrebe nimeni de sănătate (sic!). Ba, dimpotrivă, Adevărul a prezentat, în exclusivitate, punctul de vedere al celor care erau acuzaţi că au făcut din H5N1 un business.
M-aş fi bucurat ca, din această lecţie ce putea fi letală, cineva să înţeleagă că nu este de joacă. N-o dăm la pace cu viruşii, nu negociem comisioane din licitaţii. Nu negociem viaţa nimănui. Cel puţin aşa ni se spune oficial. Dacă mahării zilei ştiu altceva, îi somez să renunţe câteva secunde la adunatul sumelor din conturi şi să ne-o spună. Nu de alta, dar să ne încolonăm către cimitir, în şir ordonat, să nu creem panică şi nici îmbulzeală.
Ce nu înţeleg este opacitatea, frica de a spune lucrurilor pe nume, de a aduce la cunoştinţă opiniei publice că există o problemă. A existat, la Braşov, o persoană care tuşea porceşte. Made in Germany. Ok. De ce a fost ţinut totul la secret? De ce a trebuie ca Adevărul de Seară să dea totul în vileag sâmbătă dimineaţă la ora 6.30??
De ce a fost nevoie ca toată presa să se isterizeze ca să se confirme ceea ce Adevărul a scris pe site? De ce autorităţile locale - publice, sanitare etc. (aici as nominaliza SRI, care, la Braşov, dă semne că vrea să comunice prin diverse seminarii) - nu spun opiniei publice că există o SUSPICIUNE de gripă porcină? Că s-au luat măsuri de protecţie şi de izolare a celor care au intrat în contact cu persoana infestată?

Şi mă mai gândesc cu groază că, dacă ar fi fost pe bune un H5N1, atât la aviară, cât şi la porcină, ne rămânea să punem în aplicare acel plan de „rezolvare” paşnică a situaţiei: ne luăm de mânuţă, doi câte doi, şi ne îndreptăm în linişte, fără panică, spre cimitire. E o perioadă de superofertă, iar trendul la modă este groapa comună. În lumea fanaticilor şi a teroriştilor. Pentru că şi autorităţile româneşti sunt de partea celor care provoacă genociduri, nu voit, din prostie, incompetenţă, că eram plecaţi la o cafea, la o ţigară etc.

UPDATE
M-a buzz Felicia Popa şi mi-a dat un link care ilustrează situaţia în cauză...
vezi aici

Niciun comentariu: