miercuri, 25 august 2010

Republica de la Gârcini

În nebunia deportării ţiganilor din Franţa, o ştire a trecut neobservată la Braşov. În municipiul Săcele, la câţiva kilometri de Braşov, mai precis în cartierul Gârcini, trăieşte cea mai mare comunitate compactă de romi din România. În această zonă locuiesc, potrivit estimărilor asociaţiilor reprezentanţilor acestei etnii, peste 10.000 de persoane.

La iniţiativa nu se ştie cui, prin cartier umblă câţiva indivizi care adună semnături pentru separarea cartierului de restul municipiului. Oamenii vor să aibă un primar - bulibaşă al lor, şi Consiliu Local. Care sunt ofurile oamenilor? Vor şi ei civilizaţie: străzi asfaltate, curent electric, canalizare etc. Ce-i drept, aceste chestiuni sunt promise din patru în patru ani de fiecare candidat la Primărie sau la Parlament şi niciodată onorate.

Mai multe citeşti AICI

duminică, 15 august 2010

Cum să ne ferim de abuzurile băncilor

Cetăţeanul Constantin Niţă, fost ministrul al IMM si deputat, blogger de câteva luni, ne pune în gardă asupra abuzurilor bancilor. Spune că si el a fost sesizat, la randul lui, de alt cetatea.
Cert este că multe dintre cele relatate acolo sunt de interes pentru cei care au treabă cu băncile.
Despre ce este vorba CITIŢI AICI


Arhiepiscopul Ioan Selejan: „În secuime sunt români care vorbesc doar cu Dumnezeu în limba română, la biserică”

Românii din Covasna, Harghita şi Mureş au fost uitaţi de statul român, care şi-a pierdut autoritatea în zonă, iar problemele cu care ei se confruntă, sunt aduse în discuţie doar atunci când sunt alegeri electorale.

Aceasta este concluzia dezbaterilor care au avut loc,astăzi, la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului. Directorul Centrului European de Studii Covasna-Harghita, dr. Ioan Lăcătuşu, a afirmat că românii sunt reprezentaţi deficitar în consiliile locale şi judeţene din zonă, iar ocuparea posturilor publice este condiţionată de cunoaşterea limbii maghiare.

Lăcătuşu a amintit vorbit şi despre lipsa unui punct de vedere al statului român referitor la proiectul maghiar de obţinere a autonomiei teritoriale promovat de liderii maghiari din România şi din afară. Senatorul PSD Lia Olguţa Vasilescu, care a participat la dezbateri, a criticat absenţa de la lucrările universităţii a preşedintelui Traian Băsescu, amintind că acesta a participat, în schimb, la cursurile Universităţii de la Băile Tuşnad. Ea a cerut şi demisia ministrului de interne, Vasile Blaga, întrucât nu reacţionează la prezenţa, pe instituţiile publice din Harghita şi Covasna, a steagurilor maghiare şi secuieşti. La rândul său, senatorul PSD Ecaterina Andronescu, a declarat că în cele două judeţe, s-a dus o politică de separare şi segregare şi consideră că ar trebui ca şi populaţia românească să fie discriminată pozitiv, aşa cum se întâmplă cu maghiarii.

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Mircea Duşa, a declarat că mesajul care trebuie să fie transmis este acela că, în ultimii 20 de ani, statul român şi-a pierdut autoritatea în zonă. În încheiere, arhiepiscopul Ioan Selejan le-a spus celor prezenţi că în zonă „sunt români care vorbesc doar cu Dumnezeu în limba română, la biserică" şi se va ajunge să se şteargă „identitatea spaţiului aşa cum a fost ştearsă şi identitatea multor români din zonă".

MAI MULTE CITEŞTE AICI

luni, 9 august 2010

Dacă asfalt nu e, nici strada Sforii nu mai e

Strada Sforii este una din cele mai inguste strazi din Europa – 1,32 metri latime si 80 lungime – şi reflecta tendintele de urbanizare a Brasovului medieval.

În ziua de astăzi, modernismul i-a cuprins pe mulţi dintre edili sau muncitorii-asfaltatori ai firmelor angate de către Primărie. Cert este că puţin asfalt, pe ici, pe colo, prin punctele esenţiale, dacă nu e posibil să tragem un covor asfaltic, nu strică nimănui. Aşa se face că unul dintre cititorii brasov.adevarul.ro au remis pe adresa redacţiei fotografiile in cauza (vezi link).

Este adevărat că pardoseala din piatră cubică a fost deteriorată de intemperii, iar Consiliul Judeţean, cel care a reabilitat acest obiectiv turistic, nu a mai mişcat nimic în zonă, dar cititorul respectiv apreciază că „este deplasată acţiunea de a plomba cu asfalt găurile din pietonalul cu pricina“.

O frunză cât Castelul lui Dracula

De haram au fost, de haram s-au dus. Cam aşa se poate spune despre cei 900.000 de euro tocaţi de Ministerul Dezvoltarii Regionale şi Turismului.

Mă rog, cu tot cu explicaţiile ştiinţifice că partea de creaţie (sau plagiat?) a brandului turistic al României a costat 94.600 de euro, diferenţa fiind achitată pentru cercetările de piaţă. Nu mai întreb de ce nimeni nu dă ascultare specialiştilor care şi ei (se) întreabă de ce nu folosim unul dintre cele mai puternice branduri din lume: Dracula, pentru a atrage turiştii?

Acum, aştept să văd cum năvălesc hoardele de turişti în România, să se relaxeze în mirifica grădină a Carpaţilor. Din păcate, acest scenariu este doar în visurile oficialilor de la Ministerul Turismului, pentru că realitatea îi contrazice.

Continuarea materialului, AICI

vineri, 6 august 2010

Trei tineri din Garda Secuiască, cercetaţi pentru rasism, fascism şi xenofobie


Parchetul de pe lângă Tribunalul Harghita a început urmărirea penală împotriva a trei tineri, Csibi Barna (foto), Szocs Tibor şi Puskas Andras Miklos, din Miercurea Ciuc, pentru instigare la discriminare şi constituirea unei organizaţii cu caracter fascist, rasist sau xenofob, în dosarul 254/P/2010.

În 6 aprilie 2010, ei au pus pe un panou din lemn, în faţa unui supermarket din Miercurea Ciuc, un afiş inscripţionat în limba maghiară: „Ruşine să-ţi fie, iar ai cumpărat de la evrei".

În rezoluţia de începere a urmării penale, semnată de procurorul şef al secţiei de urmărire penală, al Parchetului de pe lângă Tribunalul Harghita, Florin Braic, se arată că „sunt indicii temeinice privind comiterea infracţiunilor de instigare la discriminare şi constituirea unei organizaţii cu caracter fascist, rasist sau xenofob".

Ce spune Csibi Barna şi reprezentantul comunităţii evreilor, CITEŞTE AICI

joi, 5 august 2010

Criza la români şi KK-MAKA

Imnul crizei la români, in viziunea Divertis

Miss Universe România a avut parte de manele în centrul New Yorkului

Miss Universe România 2010, braşoveanca Oana Paveluc, a povestit experienţa ei americană. Tânăra va reprezenta România la finala din Las Vegas. Iar dacă mai crede cineva că maneaua nu este reprezentativă pentru boborul rromân, avem aici o dovadă.
„Viaţa la New York e plină de surprize! Ieri dimineaţă am făcut o oprire în Times Square. Evident că nu mă puteam abţine să încerc celebrul hot-dog american vândut la standuri ambulante. Când vânzătorul a aflat că sunt din România, s-a gândit să-mi facă o surpriză: mi-a dedicat o melodie despre care el credea că este specific românească. Din păcate era o manea. Poate dacă încerca o melodie a lui Gheorghe Zamfir sau muzică populară reuşea să mă bine-dispună, dar aşa a reuşi doar să mă supere. Manele la New York!“

Mai multe citiţi AICI

Sindicatul jurnaliştilor atacă în instanţă modificările Codului Fiscal

Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind, cu sprijinul organizaţiilor la care este afiliată, va ataca în justiţie actele emise de Guvern privind modificarea Codului Fiscal deoarece Normele Metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului pun pe butuci industria media şi afectează, în mod grav, libertatea de exprimare. Jurnaliştii sunt nemulţumiţi deoarece propunerile făcute de reprezentanţii organizaţiilor din mass-media şi ai Confederaţiei Sindicatelor Democratice din România nu au fost luate în considerare chiar dacă s-a convenit cu ministrul Muncii să se plătească CAS doar pentru persoanele care nu au un contract individual de muncă. Guvernul nu a ţinut cont de aceste negocieri, încălcând procedurile privind dialogul social, astfel că jurnaliştii suspectează că măsura a fost luată pentru a desfiinţa trusturile de presă. Noile reglementări prevăd că persoanele care primesc venituri ocazionale din drepturi de autor şi au şi un salariu pe cartea de muncă trebuie să fie scutite de contribuţiile la bugetul de pensii, la asigurările de sănătate şi la şomaj aferente drepturilor de autor. În schimb, cei care primesc drepturi de autor pentru creaţii în decursul unui an, fără să aibă un salariu pe carte de muncă, ar urma să plătească contribuţiile sociale aplicate la o bază echivalentă a maximum cinci salarii medii brute, anual, în funcţie de veniturile obţinute din creaţie. Modificările aduse Codului Fiscal, prin lărgirea bazei de impozitare, astfel încât aceasta să cuprindă şi asigurările sociale, de sănătate şi şomaj, reprezintă \"un abuz care adânceşte haosul legislativ\", sunt de părere firmele de consultanţă financiare. La fel cred şi analiştii economici care consideră măsura luată de Guvern „un dezastru, pe termen lung”.

marți, 3 august 2010

Consiliul Local Braşov, o nouă ţeapă cu termoficarea

Este clar că, dacă inventăm o firmă nouă - Bepco SRL, care va produce energie termică la preţ bun - 150 lei/Gcal, problema încălzirii în sistem centralizat nu este rezolvată. Pentru că CET rămâne o firmă falimentară. Iar recuperarea banilor de la rău-platnici se va face în acelaşi ritm, datoriile se vor acumula către Bepco, firma care la randul ei va intra in incapacitate de plata şi ajungem la situaţia existentă. Ce nu au spus băieţii deştepţi din administraţie este că preţul real al Gigacaloriei va fi mult mai mare: pierderile pe reţea, costurile de funcţionare ale Termoserv - firmă care va asigura transportul, se vor adăuga la factura trimisă cetăţeanului. Un alt lucru despre care nu s-a spus nimic este ce se întâmplă cu energia electrică produsă în cogenerare.
O analiză mai amplă, găseşti aici

luni, 2 august 2010

Masoni au fost... Masoni mai sunt încă?

Faptul ca miscarea masonica a ajuns o gluma trista, in Romania, nu cred ca mai este o necunoscuta. Dar sa aflu ca Aurelian Danu, fost prefect, fost sef la statistica, e pe la masoni.... Sa inteleg ca nici baietii astia, discreti de altfel, nu mai sunt ce au fost???
Pai daca bietul Danu, cu probleme sociale, e mason, sa inteleg ca io, plin de modestie, pot sa joc intr-o liga superioara? Ca apartament de la RIAL nu mi-am tras, afara copii orfani din casa nu am dat, iar în plina criza de epidemie aviara, nu am plecat in schimb de experienta în strainătăţuri. Par valabil.
Recunosc, nu pot să joc rolul cârtiţei în nicio organizaţie, după cum susţine despre Danu în exclusivitate Braşovul Tău, nici măcar pentru un presupus preţ corect. Dar poate că sunt eu retrograd... :D

De ce prostia se plăteşte?


Nu este prima dată când postez pe blog faptul că nu este corect să furi informaţii de pe un site şi să nu citezi sursa. După câteva meciuri de acest gen, cei de la 1235.ro au înţeles mesajul. Nu acelaşi lucru putem spune despre cei de la Braşovul Tău. Chiar dacă am avut discuţii telefonice cu o parte din colegii de acolo.
Am remarcat şi faptul că, mascat, iau ştiri din alte site-uri concurente, dar, ca sa nu citeze concurenţa (prostul pana nui fundul...), citeaza site-uri de mica rezonanta, deocamdata, cum este www.prinbrasov.com, unde, desi nu toti cei care posteaza acolo stiri sunt ziaristi, o fac cu mai mult deontologie decat cei de la Braşovul Tau. Asta ca sa nu mai spunem ca foarte multe fotografii sunt luate de pe site-uri fara citarea sursei. Cum este cazul fotografiei publicate si in editia tiparita, de la podul CFR de la Cârţa, rupt de ani buni, care face legătura dintre Braşov şi Sibiu. iar exemple mai pot da, semnalate, unele, de Ana Poenariu, de exemplu, fotoreporter la Reuters şi Mediafax.
Ne-am permis să introducem mici „capcane“ în textele postate pe brasov.adevarul.ro. Evident, lenea de a documenta un articol şi lipsa de bun simţ sunt definitorii. Am introdus intentionat pensia minima de 6,000 de lei in textul nostru. Vezi AICI!
Corect este 600 de lei. Noi am corectat ulterior. Dar cei de la Braşovul Tău au dat-o de gard. Încă o dată (vezi foto).