miercuri, 3 noiembrie 2010

Politica, presa, pădurea şi monumentele istorice

În urmă cu vreo 5-6 ani, presa potrivnică preşedintelui Consiliului Judeţean, Aristotel Căncescu, tuna şi fulgera împotriva defrişărilor făcute pe dealul unde sunt Turnul Alb şi Turnul Negru. Vai, ce se mai lamentau unii că se taie pădurea....
Astăzi, cealaltă parte a presei, adversă primarului George Scripcaru, se dă cu fundul de pământ că s-a defrişat dealul unde este cetăţuia Braşovului.
Culmea, de această dată au dreptate Căncescu şi Scripcaru, nu presa aservită acestora. Monumentele istorice trebuiau scoase la lumină. Iar din punct de vedere istoric, aşa arătau şi pe vremuri dealurile respective. Golaşe. Pentru că niciun conducător militar nu creează avantaje eventualilor atacatori, să le ofere posibilitatea să se ascundă după copaci, chiar în jurul fortificaţiilor de apărare.
Ce-i drept, este de discutat ce măsuri sunt necesare pentru a împiedica eventuale alunecări de teren...

15 comentarii:

Anonim spunea...

Dincolo de faptul ca era de bun simt sa se fi pastrat totusi cativa arbori, dintre cei care nu deranjau si dadeau un aspect placut, toata lucrarea s-a facut de fapt pentru un scop mai indepartat si care nu are legatura decat formal cu punerea in lumina a monumentului.

Cum sa pui in valoare Cetatuia, daca toate terenurile din jur vor fi construite, pana in marginea ei? Deja PUZ-urile sunt aprobate, totul este proprietate privata construibila in jur. Se discuta de trei ani construirea unui drum superior care sa serveasca terenurile date in proprietate pe deal.

Nu va grabiti sa cadeti in capcana cu "grija pentru monumente", mai asteptati putin si veti vedea cum se va justifica si construirea acestui drum aberant, dedicat noilor proprietari (persoane importante).

Sebastian Dan spunea...

deja acestea sunt lucruri care nu vor ramane asa cum vor niste unii. ideea de a acoperi cetatea cu alte cosntructii va crea, in mod cert, o puternica miscare negatica. sper eu, poate, in naivitatea mea. ca brasovenilor le mai si pasa. iar daca aveti informatii despre acele persoane importante, dati nume, tot sub anonimat, ca nu „costa“ nimic.

Anonim spunea...

Cam cu doi ani in urma, a fost pecetluita soarta celui mai frumos teren de pe Cetatuie, si anume acea mica padurice de deasupra Str. Eminescu (in dreptul Str. Furcii), prin care este taiat drumul pietonal cu serpentine, construit in urma cu circa 130 de ani, special in scop de promenada. Intr-o singura sedinta, CL a dat trei hotarari privitoare la acest teren, si anume 1) schimbarea ramului de cultura din "loc de promenada" (asa cum figura dintotdeauna in Cartea Funciara) in "teren" [de constructii - se subintelege], 2) trecerea din domeniul public in domeniul privat al municipiului si 3) instrainarea catre o persoana fizica, cu titlu de despagubiri pentru un alt teren nationalizat candva in cartierul Astra. Ce promptitudine: trei hotarari in cateva minute ale aceleiasi sedinte... Noul proprietar a fost interpus de catre o persoana cunoscuta atat in lumea imobiliarelor, cat si in cea a sechestrarilor. Apoi, s-a intocmit si aprobat un plan urbanistic, prin care terenul este reglementat ca parcelabil si construibil, ramanand se pare o fasie de cativa metri, in lungul gardului Spitalului Neuro, pe care s-ar face chipurile accesul pietonilor spre Cetatuie! Cum panta abrupta nu permite un astfel de acces pentru omul neantrenat ca alpinist, poate ca mai degraba s-a dorit un culoar pentru acel lift cu cabine de care se tot vorbeste. Pe serpentinele, candva pavate cu piatra cubica si iluminate noaptea, inca se mai poate cu greu circula, proprietatea particulara nefiind deocamdata imprejmuita.

Aceeasi soarta au avut-o toate gradinile de ICRAL din spatele caselor de pe Eminescu, dar si culmea dealului, catre vechile Cariere, unde deja sunt garduri din sarma ghimpata. Cele trei stradute de acces de pe partea nordica, din Str. Dealul Cetatii, au fost toate blocate si transformate in gradini private, apoi construite. Dealul nu mai este deci accesibil nici dinspre nord.

Asadar, situatia juridica actuala a Cetatuii este aceea de enclava intr-o masa compacta de terenuri private, ce asteapta zile mai bune pentru a fi vandute/construite, legata de restul orasului doar prin cordonul ombilical al drumului carosabil. Etapa in care ne aflam acum este cea premergatoare realizarii drumului de acces necesar si a utilitatilor pentru viitoarele vile si pensiuni. Pe bani publici, caci in felul acesta se pune in valoare monumentul, isn't it?

Anonim spunea...

Cam cu doi ani in urma, a fost pecetluita soarta celui mai frumos teren de sub Cetatuie, si anume paduricea de deasupra Str. Eminescu (in dreptul Str. Furcii), prin care este drumul pietonal cu serpentine, construit in urma cu circa 130 de ani, special in scop de promenada. Intr-o singura sedinta, CL a dat trei hotarari privitoare la acest teren, si anume 1) schimbarea ramului de cultura din "loc de promenada" (asa cum figura dintotdeauna in Cartea Funciara) in "teren" [de constructii - se subintelege], 2) trecerea din domeniul public in domeniul privat al municipiului si 3) instrainarea catre o persoana fizica, cu titlu de despagubiri pentru un alt teren nationalizat candva in cartierul Astra. Ce promptitudine: trei hotarari in cateva minute ale aceleiasi sedinte... Noul proprietar a fost interpus de catre o persoana cunoscuta atat in lumea imobiliarelor, cat si in cea a sechestrarilor. Apoi, s-a intocmit si aprobat un plan urbanistic, prin care terenul este reglementat ca parcelabil si construibil, ramanand se pare o fasie de cativa metri, in lungul gardului Spitalului Neuro, pe care s-ar face chipurile accesul pietonilor spre Cetatuie! Cum panta abrupta nu permite un astfel de acces pentru omul neantrenat ca alpinist, poate ca mai degraba s-a dorit un culoar pentru acel lift cu cabine de care se tot vorbeste. Pe serpentinele, candva pavate cu piatra cubica si iluminate noaptea, inca se mai poate cu greu circula, proprietatea particulara nefiind deocamdata imprejmuita.

Anonim spunea...

Aceeasi soarta au avut-o toate gradinile de ICRAL din spatele caselor de pe Eminescu, dar si culmea dealului, catre vechile Cariere, unde deja sunt garduri din sarma ghimpata. Cele trei stradute de acces de pe partea nordica, din Str. Dealul Cetatii, au fost toate blocate si transformate in gradini private, apoi construite. Dealul nu mai este deci accesibil nici dinspre nord.

Asadar, situatia juridica actuala a Cetatuii este aceea de enclava intr-o masa compacta de terenuri private, ce asteapta zile mai bune pentru a fi vandute/construite, legata de restul orasului doar prin cordonul ombilical al drumului carosabil. Etapa in care ne aflam este cea premergatoare realizarii drumului de acces necesar si a utilitatilor pentru viitoarele vile si pensiuni. Pe bani publici, caci in felul acesta se pune in valoare monumentul, isn't it?

Sebastian Dan spunea...

mda. intr-adevar, aici e ceva de sapat... merita o plimbare in zona :D

Anonim spunea...

Deja se pregatesc HCL in Primarie. Madam Dumitrescu promovata de Scripi, Arhitect sef din sefa la Disciplina in constructii, are pixu pregatit sa semneze CU pentru niste bloculete , ca doar mai sunt prin zona mai jos pe drumul care duce catre Cetate. Ce ziceti de un mic rezidential?

Anonim spunea...

Domnule Sebastian, mie unul mi se pare o crimă ca de atâta timp de când cunoașteți situația, să nu fi depus toate eforturile măcar pentru a aduce prin presa locală la cunoștință tuturor brașovenilor, a le face cunoscut zic, dezastrul ăsta, acest jaf pe față comis de primar.

Anonim spunea...

Pentru comentariul de mai sus! Cu ce armata sa se lupte? Zece, douazeci de sustinatori? Vedeti si ce a patit Erwin Albu din Codlea cand a protestat impotriva taierilor de padure de pe Magura Codlei sau cand a protestat in fata Prefecturii impotriva proiectului Rosia Montana. A mancat bataie zdravana de la jandarmi plus amenda. Pentru a avea cat de cat sanse trebuie sa iasa in strada cel putin jumatate din locuitorii Brasovului, dar fiti sigur ca daca il aresteaza pe Scripcaru vor iesi mai multi in sprijinul lui (ca a facut, nu ca altii) decat impotriva.

Mel spunea...

Interesant: au trecut mai mult de 5 ani, dar nu s-a găsit încă niciun brașovean care să ia atitudine împotriva acestui primar care se pare că nu mai e în toate mințile.
Meluș Negrescu

Mel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Mel spunea...

Oricum, cine se mai atinge de dealul meu, o să'și blesteme zilele.

Mel spunea...

Pentru @Anonim:
- se poate să îmi dați data acelei ședințe a consiliului local? pentru că am răscolit toată arhiva pe 2008 și până în 2010 inclusiv, și nu am găsit nimic în problema asta cu Dealul Cetății (de remarcat că singurul care lipsește este procesul verbal al ședinței din ianuarie 2009).
Mulțumesc anticipat.
Meluș Negrescu (mob. 0772 282 483)

Mel spunea...

Reamintim că, în conformitate cu OUG 114/2007 "Schimbarea destinaţiei terenurilor amenajate ca spaţii verzi şi/sau prevăzute ca atare în documentaţiile de urbanism, reducerea suprafeţelor acestora ori strămutarea lor este interzisă, indiferent de regimul juridic al acestora. Actele administrative sau juridice emise ori încheiate cu nerespectarea prevederilor alin. (1) sunt lovite de nulitate absolută".

Ca atare chiar acum mă ocup cu formularea unui denunț atât la DNA cât și la Parchet, bașca o sesizare pe adresa Guvernului, a Parlamentului, și chiar și-a ambasadorului Hans Klemm care se știe că o început a se ocupa cu multe lucruri cu care până acu se ocupau doar ai noștri.

Mel spunea...

Au trecut ani buni de la defrișarea Dealului Cetățuii din 2008, Scripcaru nu mai e primar de anul trecut, astfel că a lăsat prostimii iașovene plata celor 400.000 de euro pe zi pentru poluarea Brașovului intrat de ani buni sub infringementul UE pentru poluare și lipsa spațiilor verzi (3 metri patrați în loc de 26 metri/locuitor cât e norma UE)...