sâmbătă, 2 octombrie 2010

Diferenţele dintre Cuza şi Băsescu

Mai-marii PDL, in dorinta viscerală de a preamări mulpreamultiubitul conducător, l-au asemuit cu domnitorul Cuza. Poate nu toata lumea stie ce a facut Cuza, pentru a vedea diferenţele de la Rai la Iad, dintre cei doi.

Ce a făcut Cuza?


După realizarea unirii, domnitorul Alexandru Ioan Cuza și colaboratorul său cel mai apropiat, Mihail kogălniceanu (ministru, apoi prim-ministru al României), inițiază importante reforme interne: secularizarea averilor mânăstirești (1863) cu scopul de a lua toate proprietățile și averile anumitor Biserici și mănăstiri și a le trece în proprietatea statului, pentru „a spori avuția țării”, reforma agrară (1864), reforma învățământului (1864) ș.a., care au fixat un cadru modern de dezvoltare al țării.
Reforma fiscală a fost materializată prin instituirea impozitului personal și a contribuției pentru drumuri, generalizată asupra tuturor bărbaților majori, printr-o nouă lege a patentelor, prin instituirea impozitului funciar și alte măsuri care au făcut ca la sfârșitul anului 1861, în preajma deplinei lor unificări administrativ-politice, Principatele Unite Române să fie dotate cu un sistem fiscal modern. Ar putea fi adăugată, pe plan cultural, „importanta inițiativă a guvernului moldovean al lui Mihail Kogălniceanu, care a instituit, în toamna anului 1860, prima universitate a țării, cea ieșeană.”
Prin Legea rurală din 14/26 august 1864, peste 400.000 de familii de țărani au fost împroprietărite cu loturi de teren agricol, iar aproape alți 60.000 de săteni au primit locuri de casă și de grădină. Reforma agrară din 1864, a cărei aplicare s-a încheiat în linii mari în 1865, a satisfăcut în parte dorința de pământ a țăranilor, a desființat servituțile și relațiile feudale, dând un impuls însemnat dezvoltării capitalismului. Ea a reprezentat unul din cele mai însemnate evenimente ale istoriei României din secolul al XIX-lea.
Analizând suita de evenimente, unele cu caracter realmente revoluționar, se poate spune că sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza au fost puse bazele statului unitar român modern. Practic, nu există domeniu de activitate economică, social-politică, culturală, administrativă sau militară din țară, în care Cuza să nu fi adus îmbunătățiri și înnoiri organizatorice pe baza noilor cerințe ale epocii moderne.

Ce a făcut Băse?

A pus pe butuci Sănătatea, Învăţământul, Internele, Apărarea, Justiţia, Agricultura etc. Aici, puteti sa lasati voi postarile pe care le credeti de cuviinta. Le stiti la fel de bine ca mine...

Un comentariu:

Anonim spunea...

Basescu a condamnat comunismul ca fiind un sistem criminal.A deschis arhivele Seuritatii,deconspirand crminalii de printre noi cocotati in functii publice.A nominalizat pseudo-puterea din umbra(mogulu,miliardari de carton,alti detractori,care ne-au saracit).Acum se pregateste Legea repartitiei echitabile a profitului
catre cei cale-l produc(nu care-i estorcheaza,asa zisi patroni)care au cota de o,1 %,iar producatorii vor primi 99.09 %,sub controlui Biroului Guvernamental Fiscal(plasat in fiecare sediu de firma).Dupa 2 ani Basescu o sa aibe statuie de la Poporul Roman.