miercuri, 22 octombrie 2008

Mitropolitul Şaguna vs. criminalul de război Albert Wass

Săptămâna trecută trebuia să se pună piatra de temelie a statuii mitropolitului Andrei Şaguna, undeva în Ungaria. Toată tevatura s-a amânat din cauza presiunii făcute de extremiştii de la „Jobbik” şi a avertismentului că la manifestare va participa şi Garda Maghiară. Informaţie dată publicităţii de Gardianul, ziar care a fost mai mult decât elegant în a prezenta starea de fapt, care a mai subliniat că scandalul a fost prezentat numai în presa locală maghiară, pentru ca numai peste o zi să ajungă în ziarele din Budapesta. Ce ar mai trebui spus, într-un moment aniversar în ceea ce priveşte memoria mitropolitului român Andrei Şaguna: publicaţiile budapestane îl prezintă ca fiind un înverşunat antimaghiar, ba vadimii de peste Tisa s-au îngrămădit să explice şi de ce nu vor în Ungaria o statuie a lui Andrei Şaguna, comparându-l tot timpul cu Albert Wass, criminalul de război.
Paradoxal, în timp ce premierul Tăriceanu a depus o coroană de flori la placa Lajos Kossuth-Nicolae Bălcescu din Szeged, amplasată pentru a aminti de „Proiectul de pacificare” încheiat de cei doi revoluţionari în 1849, în România, cu bani publici, autorităţile locale din HAR-COV sărbătoresc acelaşi criminal de război, iar statul român asistă impasibil la aceaste chestiuni. Nu sunt peremist, departe de mine acest gând, dar această situaţie umilitoare pentru mine, un tâmpit de român care vede cum nişte unii îşi bat joc de noi şi de valorile naţionale, iar nişte cretini de la Bucureşti se fac că plouă doar pentru ca să-i aranjeze nişte ploi politice, mă disperă.
Iar după ce un dement numit Marko Bela, care şi-a tras pensie de zeci de milioane de lei de la statul român, vrea să mă oblige să învăţ maghiara, că aşa i se pare lui că dă bine electoral, iar un alt dement, fost primar la Sf. Gheorghe, Albert Almos, spune cu nonşalanţă că a blocat investiţii în Covasna, ca să nu strice balanţa etnică, în detrimentul populaţiei majoritar maghiare, unde salariul mediu este cu mult sub media pe ţară, chiar mă apucă dorul de securişti.
Băi fraţilor, ţara asta e sat fără câini??? Tăriceanu ne vinde pe trei lei?? Diplomaţia noastră de kkt s-a îmbătat cu unikum? Mai e cineva căruia îi pasă de ce înseamnă mândrie naţională?
P.S. La Braşov există un Colegiu Naţional Andrei Şaguna. dacă tot îi doare în cur pe toţi oficialii români de personalitatea mitropolitului, sunt primul care propune să redenumim liceul în Albert Wass. Iar dacă vreun elev nu înţelege ce se întâmplă, le spun că istoria se repetă, iar dacă mai iubesc tricolorul roşu-galben-albastru, trebuie să şi-l coasă în interiorul şepcii de liceean, că aşa era pe vremuri, când erai străin în propria ţară.

Niciun comentariu: