marți, 29 iulie 2008

Se fac tuneluri. Luminitele se mai aprind?

Cand e vorba sa exprime plastic o situatie de fapt, romanii dovedesc cu adevarat ca au suflet de poet. Pe vremea guvernarii CDR-iste, imi amintesc de un premier care se uita stramb la natiune si promitea (la fel ca toti inaintatii si predecesorii sai, de altfel) ca ne aflam pe calea cea buna. Cale ce nu poate avea sinusoide, este dreapta, ca si cum am fi intr-un tunel la capatul caruia se zamislea un bob de luminita. De atunci, tot asteptam sa iesim din acest tunel al politichiei jucata numai pe malul Dambovitei si numai pe interese.
Pe malul Spurcatei, promisiunile de a iesi din eterna tranzitie nu au ecou in randul locuitorilor. Asa ca problema tunelului a fost luata la modul serios. Daca va mai amintiti, primul care a iesit la rampa cu construirea unui tunel, cel pe sub Tampa in speta, a fost presedintele PSD Brasov, deputatul Constantin Nita. Ce rasete, ce hohote din partea opozantilor politici. Ce mai, s-a spus verde ca se bate campii cu gratie.
Pana la urma, s-a dovedit ca ideea legarii centrului Brasovului de cartierul Valea Cetatii printr-
un tunel nu este o fantamasgorie si nici dorinta magalomanica a liderului PSD, fiind vorba de un proiect vechi de cateva decenii, facut si calculat pe vremea regimului comunist. Dupa care toata aceasta idee a fost lasata in derizoriu, unul in motive fiind costurile mari pentrui realizarea lucrarilor.
Mai nou, primarele urbei ne-a naucit cu un proiect asemanator. Scripcaru vrea sa degreveze, partial, traficul spre Poiana Brasov, cu un nou drum de care sa preia fluxul rutier de la intrarea in Brasov dinspre Bartolomeu si pana la Belvedere.
Drum care, pe o portiune de vreo 500 de metri necesita un tunel rutier. Ca sa scape de aluziile rautacioase, a tinut sa precizeze rapid ca ideea este veche, dezgropata din arhiva Proiect SA Brasov, la care in mod suspect are acces un anumit director din Primarie.
Gurile rele spun ca, practic, se pregateste terenul pentru a crea noi lucrari pentru Vectra &Co, care va ramane fara obiectul muncii, daca se dovedeste ca asfaltul tunat pe ploaie si la temperaturi scazute va rezista si dupa ce zonele verzi dintre blocuri se vor innegri de asfalt.
Pe de alta parte, daca edilii tot sunt dispusi sa toace bani cu atata marinimie, ma intreb de ce nu se face ceva pentru brasoveni, ca din taxele si impozitele lor se vor executa lucrarile.
Si m-as intoarce la tunelul „PSD”-ist, care rezolva o problema a orasului, fiindca stim cu totii ca iarna practic nu poti sa treci „peste deal”, pe strada Tampei. Nu e rea nici ideea pentru fluidizarea unei portiuni din drumul catre Poiana, dar acolo ar trebui solicitate surse de finantare de la bugetul de stat, pentru ca Poiana Brasov a fost declarata statiune de interes national. Dar orgoliul nemasurat al primarului Scripcaru nu-i permite sa preia proiecte si programe de la adversarii politici.
Si inca ceva, in cazul in care nu vor veni bani de la bugetul tarii pentru proiectul primarial, de ce nici macar nu isi pune cineva problema din sutele alea de functionari ai Primariei ca s-ar putea realiza un poriect pentru a fi finantat din bani europeni?
Pentru ca singura politica a primarul Brasovului a fost indatorarea municipiului pe bani grei, pe care ii cheltuie cum vrea muschii lui, avand spatele asigurat de consilierii locali care ridica mana sus la tot ce viseaza seful lor de partid? Pai in cazul asta, oameni buni, inteleg ca tuneluri s-or mai face, dar lumintele de la capatul lor se mai aprind? Si pentru cine??

Niciun comentariu: