miercuri, 29 decembrie 2010

Javra şi jigodia

Javra şi jigodia au multe lucruri în comun. Conform dicţionarului explicativ al limbii române, ambele sunt substantive feminine şi definesc un câine slab și prăpădit, fiind sinonime cu potaie sau cotarlă. La origine, cuvântul javră se trage de la Javarra (numele unei rase de câini fără păr. Orice coincidenţă între sloganul strigat de poliţişti în timpul protestelor şi rasa în cauză este pur întâmplătoare).

Pe de altă parte, jigodia este şi o boală infecțioasă, de natură virotică, a câinilor tineri, care se manifestă prin tulburări generale, atrofia mușchilor etc. (și se termină cu moartea animalului). În popor, se spune că poţi salva animalul, într-un mod barbar şi miraculos: arzi animalul bolnav pe bot, deasupra nasului, cu un fier încins. CONTINUAREA AICI

2 comentarii:

Mircea Suman spunea...

Interesant "studiu", mai ales pentru cei care trebuie sa fie cat mai atenti pentru a se feri de muscaturile furioase ale javrelor si jigodiilor. Cred ca este nevoie de un dresor care sa le potoleasca cam cum este, daca te uiti la Animal Planet, Cezar Milan. Parasind acest subiect, iti urez un an nou cu surprize, desigur placute, cu zile in care sa te declari fericit, cu nopti in care sa dormi linistit, multumit de tine insuti. Iti doresc sanatate, la multi ani!

sebastian dan spunea...

@ Mircea Suman
Multumesc de urari. Bine ar fi s avem un An Nou mai bun, dar toate semnele ne sunt potrivnice....