Zeci de avocati clujeni au inceput demersurile in instante pentru a obtine anularea actiunilor de executare silita, incepute impotriva lor de Casa de Asigurari de Sanatate Cluj, pentru neplata asigurarilor de sanatate.
Potrivit luju.ro, unul dintre acestia, avocatul Victor Rusa a obtinut, anul trecut, printr-o decizie definitiva a Tribunalului Cluj, anularea executarii silite a conturilor si bunurilor sale imobile. Casa de Asigurari de Sanatate Cluj i-a imputat avocatului o datorie de aproape 30.000 de lei numai pentru asigurarea de sanatate si circa 15.000 de lei penalitati de intarziere, pentru perioada 2002-2008. Victor Rusa nu a fost anuntat in niciun fel despre datoria pe care o avea la Casa de Asigurari de Sanatate, iar in momentul in care a primit instiintarea de executare silita de la CAS Cluj, a aflat ca datoria sa a fost calculata in baza declaratiilor de venit pe care acesta le-a depus, conform legii, la Administratia Finantelor Publice Cluj. Avocatul s-a adresat Judecatoriei Cluj- Napoca, cu o contestatie la executare, care i-a fost insa respinsa. Rusa a declarat recurs, care i-a fost admis de magistratii Tribunalului Cluj, prin decizie definitiva si executorie dispunandu-se anularea titlului executoriu emis de CAS Cluj. Pentru a lua aceasta decizie, instanta a retinut doua lucruri esentiale: ca intre avocat si CAS Cluj nu a existat niciun contract prin care primul se obliga sa plateasca vreo asigurare si, prin urmare, nu a existat un titlu de creanta care sa devina titlu executor. Mai mult, instanta a decretat, definitiv ca in Legea 95/2006, privind reforma in domeniul sanatatii, nu este prevazut ca urmarirea silita ar putea fi executata fara existenta unui titlu de creanta. Zeci de avocati clujeni care au urmat aceeasi metoda, au avut castig de cauza in instante. Precedentul poate fi aplicat tuturor categoriilor profesionale.
CAS Cluj a incercat sa execute o datorie inexistenta si cu penalitati de 50%
Prin sentinta civila numarul 14157/14.02.2008, pronuntata in dosarul cu numarul 15648/211/2008, de Judecatoria Cluj-Napoca, s-a respins contestatia la executare formulata de avocatul Victor Rusa, impotriva Casei de Asigurari de Sanatate, care a incercat sa il execute silit pe motiv ca nu si-a platit contributia de sanatate – desi omul nu avea contract incheiat de asigurare de sanatate. Avocatul Rusa a atacat cu recurs sentinta judecatoriei, solicitand Tribunalului Cluj admiterea contestatiei la executare. Avocatul a sustinut ca, potrivit legii, are dreptul de a isi alege casa la care vrea sa fie asigurat, prin urmare, o alta casa de asigurari de sanatate, cu care nu a incheiat un contract, nu poate pretinde valorificarea unei presupuse creante. Mai mult, Rusa a invocat faptul ca, pentru a i se calcula datoria, Casa de Asigurari de Sanatate Cluj a luat pur si simplu, din baza de date a Administratiei Finantelor Publice Cluj, declaratiile sale de venit, fara a tine cont de faptul ca nu toate veniturile declarate au provenit din activitati constante si repetitive. In plus, reclamantul a aratat ca modul in care s-au calculat penalitatile, astfel incat au ajuns la 50% din suma care ar fi trebuit platita, de drept, in cazul existentei calitatii sale de asigurat, este nejustificat si represiv. Avocatul a mai invocat faptul ca, in conformitate cu prevederile legale, s-a asigurat la Casa de Asigurari de Sanatate a Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului, prin urmare, nu avea cum sa ajunga dator la Casa de Asigurari de Sanatate a Judetului Cluj.
Tribunalul Cluj: “Intre contestator si intimata nu exista incheiat un contract de asigurare.” Legea nu prevede ca urmarirea silita poate fi executata fara un titlu de creanta
Un complet al Tribunalului Cluj, format din judecatorii Emil Belean, Cristi Danilet si Radu Rares Dusa, a admis recursul prin decizia numarul 1411/R/2009, in dosarul 2375/117/2009 si a dispus anularea titlului executoriu emis in cauza. In motivarea deciziei definitive si executorie, instanta a aratat urmatoarele: “Casa de Asigurari de Sanatate a Judetului Cluj a emis titlul executor numarul 1 din 15.10.2008, obligand debitorul Rusa Victor la plata sumei de 29. 404 lei contributie la fondul national de asigurari de sanatate si 16.576 lei dobanzi de intarziere si 149 lei majorari de intarziere. S-a specificat in instiintarea de plata emisa ca debitele au fost stabilite conform declaratiei privind obligatiile de constituire si plata a fondului national de asigurari de sanatate. Din actele dosarului rezulta insa ca intre contestator si intimata nu a existat incheiat un contract de asigurare si ca acesta nu a incheiat un contract nici cu o alta casa de asigurari. De asemenea, rezulta ca nu s-a depus declaratia prevazuta de (…) astfel incat Casa de Asigurari de Sanatate a stabilit debitele potrivit titlului executor ca urmare a evidentelor Administratiei Finantelor Publice a Municipiului Cluj-Napoca”.
Instanta a aratat de asemenea ca Legea 59/2006, privind reforma in domeniul sanatatii nu prevede ca urmarirea silita sa poata fi executata daca nu exista un titlu de creanta. Cu alte cuvinte, daca nu exista contract de asigurare, nu exista nici creanta si, pe cale de consecinta, institutia de asigurare nu are cum sa pretinda executarea unui cetatean pentru o asa-zisa datorie. “Este real ca in cazul neachitarii sumelor FNUASS si a majorarilor de intarziere, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, prin casele judetene, procedeaza la masuri de executare silita (…). Totusi, masurile de executare silita se fac in baza unui titlu de creanta care devine executor (…). Chiar daca contestatorul era obligat sa isi asigure sanatatea potrivit articolului 259 alineatul 4 din Legea 59/2006, (n.n.-privind reforma in domeniul sanatatii), in prevederile acestei legi nu se specifica faptul ca urmarirea silita ar putea fi executata fara existenta unui titlu de creanta.”