marți, 3 februarie 2009

Monica Macovei, asasin în spatele unui Gorbunov?

A asistat toată ţara la nebunia de la Braşov. Isterie totală. Controale peste controale care constată greşeli în sistem. Dar nimeni nu se întreabă care este veriga lispă în acest sistem. Şi, mai în glumă mai în serios, încep să duc dorul SIPA, serviciul acela de informaţii şi protecţie internă din Ministerul Justiţiei, desfiinţat - spun unii deloc interesat - de fost ministresă a (in)Justiţiei, MOnica Macovei.
Serviciul secret de la Justitie dateaza inca din 1990, cand a trecut de la Interne (care detineau atunci penitenciarele), la Ministerul Justitiei, ca structura militarizata. Dupa aparitia Legii 51/1990 privind siguranta nationala, in 1991 a trecut la Directia Generala a Penitenciarelor, sub denumirea de SIO - Serviciul Independent Operativ.
In 1997, sub mandatul fostului ministru al Justitiei, Valeriu Stoica, ca urmare a emiterii Hotararii de Guvern nr. 65/1997, SIO a devenit unitate de sine statatoare, aflata in subordinea directa a unui secretar de stat din minister. Tot atunci i s-a schimbat si denumirea din SIO in SIPA - Serviciul Independent de Protectie si Anticoruptie.
Că e aşa sau nu, poate greşesc, dar am căutat atribuţiile pe care le avea: până in 2004, SIPA a fost, practic, un serviciu secret care fila si intercepta magistrati, adunand numeroase probe despre actele de coruptie ale unor judecatori si procurori, despre averile lor ilicite si legaturile neprincipiale cu oamenii de afaceri. La fel, şi în ceea ce priveşte Administratia Naţională a Penitenciarelor.
Ce-i drept, informatiile respective erau folosite de mai-marii zilei pentru lantajarea celor care au călcat strâmb. În loc să reforemze acest serviciu secret, Macovei a comandat un control general total, după care a închis porţile. Nimeni, de atunci, nu vorbeşte ce se întâmplă cu arhiva SIPA, ce conţiea, ce magistraţi au fost şi mai sunt şantajabili din cauza acestor dosare...
Singura întrebare care se pune este, dacă ar fi existat un SIPA corect fundamentat şi controlat, şi nu desfiinţat de Macovei, se mai întâmpla la Craiova să fie pus în libertate un Gorbunov sau vreun alt deţinut, pe motiv de atrofiere a texticulelor?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu