Preţul Gigacaloriei la Braşov va fi tot de 191,73 de lei, chiar dacă Guvernul a tăiat subvenţia. O astfel de veste ar trebui să fie de „bine". Însă, este o chestiune populistă, care ascunde câteva mari chestiuni care nu ţin de interesul majorităţii comunităţii locale.
La Braşov, circa 15.000 de apartamente mai sunt încă racordate în sistemul centralizat. Adică o foarte mică parte dintre locuitorii acestui oraş. În schimb, pompăm căruţe întregi de bani publici într-un sistem care este departe de a fi perfomant. „Luminiţa de la capătul tunelului", în acest caz, nu numai că nu se vede, dar e stinsă demult... Cu atât mai mult cu cât autorităţile tot mai aruncă perdele de fum că pun în aplicare tot felul de proiecte pilot, pe de-o parte, iar pe de alta bagă CET-ul în faliment.Peste 30 de milioane de lei sunt cheltuiţi pentru a subvenţiona diferenţa de până la 387,3 lei, cât este preţul real de producţie al gigacaloriei. „Am efectuat câteva simulări cu comisia economică din Primărie şi sumele pe care le aveam prevăzute în buget pentru subvenţionarea preţului la gigacalorie sunt suficiente pentru a nu majora preţul la gigacalorie. Totuşi, la 1 ianuarie, vom face nişte ajustări ale preţului, dar acesta va ajunge la maximum 198 de lei", a declarat primarul George Scripcaru. La aceşti bani, mai trebuie adăugaţi alţi 12 milioane de euro, care nu vor fi fonduri europene nerambursabile, cum se lăudau edilii braşoveni, ci un credit BERD, pentru înlocuirea reţelelor care au pierderi de 40%. Iar toţi aceşti bani sunt destinaţi doar pentru circa 15-20% dintre locuitorii Braşovului!
Discriminarea este cu atât mai evidentă cu cât de subvenţii nu vor beneficia cei care nu sunt racordaţi la sistemul centralizat, dar care plătesc la acelaşi nivel taxe şi impozite locale. Pentru aceştia, domnul primar nu a avut nicio veste. La Ploieşti, măcar dclarativ, edilul a anunţat că ia în calcul acordarea de subvenţii şi în cazul lor. Mai mult, braşovenii care şi dacă vor, tehnic nu se pot racorda la sistemul centralizat. De exemplu, locuitorii din Şchei, vor fi obligaţi de Guvern să plătească o taxă de 30 de lei/Gcal pentru că şi-au montat sisteme individuale de încălzire. Iar pentru ca demagogia să fie totală, domnul Emil Boc le cere la oră de maximă audienţă primarilor să acorde subvenţia pe care el a tăiat-o de la Bucureşti. Primarii care trebuie vor primi banii necesari, dar mascaţi pentru alte capitole bugetare, iar cei care nu sunt pe listă, vor lupta în campania electorală şi cu Gigacaloria, folosită ca agent electoral de partidul aflat la putere.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu