Am primit pe mail un apel disperat de la o adresa care nu spune nimic, urmatorul material. Nu-l comentez, il las asa cum este...
Ne-am hotărât să vă transmitem dumneavoastră această ultimă şi disperată încercare de a supune atenţiei opiniei publice problemele grave cu care ne confruntăm în zona oraşului Victoria în ceea ce priveşte poluarea mediului (a apei şi aerului), deoarece acum câţiva ani (vreo 3-4 dacă nu greşim) aţi fost singurul care a încercat să facă ceva pentru a stopa nenorocirea care ne macină viaţa şi care provine, aşa cum sperăm că vă amintiţi, din instalaţiile PUROLITE SA.
Suntem angajaţi ai Primăriei Victoria şi locuitori ai oraşului şi comunelor învecinate, dar sperăm că veţi înţelege necesitatea pe care o resimţim de a ne proteja identitatea (cel puţin deocamndată) cu atât mai mult cu cât tot ceea ce o să vă povestim în continuare va putea fi confirmat ulterior(dacă veţi dori acest lucru) de primarul nostru, oficalii Consiliului Local şi alte personae, cu atât mai mult cu cât pe adresa primăriei sunt înregistrate zeci de reclamaţii şi sesizări, dar, din păcate şi priamarul pare să fie neputincios în lupta cu caracatiţa financiară..
Au trecut 3 ani, dar situaţia nu numai că nu s-a rezolvat (în sensul opririi poluării) dar a devenit mult mai gravă, cu atât mai mult cu cât instituţiile de control abilitate şi pe care Primăria, Consiliul Local Victoria şi noi, cetăţenii, le-am sesizat nu au intervenit deloc, ba mai mult, din acest an au binevoit să înceteze monitorizarea poluării cu amine, căci, vezi doamne, dacă indicatorul nu se mai măsoară, el nu mai există.
Dar iată, pe scurt, cum mai arată situaţia cu care suntem nevoiţi să ne confruntăm zilnic:
Locuitorii oraşului Victoria, majoritatea angajaţi sau foşti angajaţi ai la firmele de pe platform chimică, suntem nevoiţi să suportăm, pe o rază de 100 km, poluarea cauzată de deversarea apelor uzate din instalaţiile chimice (pline de amine provenind din instalaţiile Purolite SA şi Sparomex SRl Victoria) direct în Olt. Evident tot depunem memorii dar după cum spuneam nimeni nu ne i-a în serios, şi totul e cu atât mai grav cu cât copii ni se îmbolnăvesc, animalele se nasc cu malformaţii, păsările mor pe capete după ce intră în pâraiele din satele Corbi şi Ucea, iar peste toate, când s-au făcut disponibilizări la Purolite, au fost disponibilizaţi tocmai ce bolnavi, iar culmea, aceştia erau bolnavi tocmai pentru că lucraseră în combinat.
Instituţiile statului (Garda de mediu, Apele Române ,etc) ne tot spun că cică nu este nici o poluare ci doar disconfort cauzat de miros. “Mirosul” ăsta însă împidică orice iniţiativă. Nu creşte şi nu se dezvoltă nimic, iar autorităţile ne recomandă cu căldură să ne apucăm de turism, variant viabilă doar dacă turişti n-ar avea întradevăr miros.
În 2007 (deci după ce a-ţi fost pe la noi) Viromet Sa a obţinut de la APM Sibiu autorizaţia integrată de mediu, cu menţiunea că ar fi respectat integral măsurile din “Programul de Conformare”. Cineva însă a ţinut să constate îndeplinirea tuturor condiţiilor deşi darea în exploatare a cuvei biologice nr.6 (prevăzută pentru 2007) care ar fi trebuit să împiedice răspîndirea mirosurilor şi contaminarea cu amine nu a fost realizată nici pănă azi. Şi asta în condiţiile în care conducerea SC INTERAGRO SA a alocat un million de euro pentru realizarea unei cuve biologice închise care la final demonstrează că este complet ineficientă.
Ca să ne convingem că “totul este ok” specialiştii au achiziţionat un aparat numit cromatograf ce “demonstrează” că noxele sunt în limitele admise şi arată lipsa acestora în laborator deşi practic nu poţi respira.
Ce au făcut responsabilii de la Apele Române? În anul 2008 au scos din autorizaţia de gospodărire a apelorparametrul „concentraţia aminelor” (care la fiecare măsurătoare depăşea limita maxim admisă de 0,5mg/l) şi au introdus parametrul „azotul total”.
Cât despre celebră cuvă nr.6, aceasta este atât de „bună” încât apele aminice ies cu aceeaşi concentraţie cu care au intrat iar ulterior se evaporă în atmosferă.
Problema asta am tot reclamato dar Garda de mediu din Braşov şi Sibiu constată cu obstinaţie că situaţia este normală.
Cu procedează angajaţii staţiei de epurare? Dat fiind că ambele cuve de neutralizare sunt înfundate încă din decembrie 2008 cu şlam provenit de la varul cu care se neutralizează apele acide, apele aminice sunt stocate în staţie în timpul zile iar noaptea sunt deversate în Olt.
Controalele? Sunt anunţate din timp, iar la momentul respectiv apele reziduale sunt diluate cu apa provenită de la hidranţii PSI din staţie, controlul ar trebui făcut noaptea şi neanunţat, dar...................
În speranţa că veţi da curs solicitării noastre de a completa şi publica aceste fapte vă mulţumim anticipat şi vă asigurăm de respectul nostru.
problema poluarii din victoria persista de ani buni si solutii nu s-au gasit inca .sunt fel de fel de interese c-asa-i la noi ! saptamana trecuta a avut loc o sedinta a partidului pensionarilor din victoria la care au fost invitati telefonic pe langa reprezentantii celor doua unitati -viromet si purolite si garda de mediu , agentia de mediu brasov ,consilieri si reprezentanti ai primariei( din partea mediului bv nu a participat nimeni -probabil nici nu au fost anuntati de fapt de catre organizatori !!) sedinta a avut loc la sediul primariei si a avut un format tipic unei sedinte a fostului PCR- cu scop precis , cu incercarea de stopare a opiniilor ce nu conveneau organizatorilor care CULMEA ... sustineau sus si tare ca nu exista probleme generate de unitatea sc purolite -
RăspundețiȘtergerede fapt aceasta unitate este cea cu problemele majore -adevarat ca au un cotract de epurare a apelor reziduale cu sc viromet dar acestia din urma nu fac fata cu statia lor de epurare -cu toate investitiile facute ...!!! daca vreti sa aflati realitatea va rugam sa veniti in zona sa culegeti informatii -daca mergeti la primarie puteti contacta inspectorul pe linie de mediu care a participat la sedinta de mai sus amintita si are responsabilitati de serviciu pe aceasta linie .
observ ca toata lumea se pricepe la de toate ...ca la fotbal, politica samd.
RăspundețiȘtergeretotusi ar trebui sa auziti si altceva decat niste vaicareli mai mult sau mai putin fondate ca pute , ca mor oameni intoxicati , ca se produc mutatii genetice , ca gravidele nasc copii problema sau alte bazaconii- sc purolite este o unitate moderna pe care nu ar trebui sa o jignim sau sa o acuzam de una -alta din rea vointa sau necunostinta de cauza , mai ales ca este printre foarte putinele unitati economice care functioneaza si se dezvolta normal in ciuda crizei mondiale care ne afecteaza pe toti -deci mai putin ,,radio sant " si mai multa informatie cred ca nu ar strica !
@ ultimul anonim
RăspundețiȘtergereastept sa vad ce replica aveti la faptul ca Purolite a fost amendata si a avut foarte mari probleme de poluare a mediului in Anglia, de exemplu.
Domnule Sebastian Dan, Primaria Victoria va pune la dispozitie corespondenta dintre autoritatea publica locala si agentii chimici din zona. Ne puteti contacta la tel.:0268241931, 0268241525, Email: primaria.victoria@yahoo.com
RăspundețiȘtergereDin partea angajatilor Spitalului de boli cronice Victoria aveti toata sustinerea in activitatea demarata de dvs.
RăspundețiȘtergereHmmmmmmm, interesant dar....., citind comentariile pe marginea postului initial nu poti sa nu realizezi (si asta pentru ca vizibil si daca nu vrei) ca ar fi destui oameni care cunosc ce se intampla, sunt afectati...dar cand vine vorba sa i-a atitutide singurele reactii sunt de genul "va stam la dispozitie la telefon..." si "din partea angajatilor aveti toata sustinerea....". Oare oamenii astia chiar nu au auzit de faptul ca un ziarist (devine evident ca si eu sunt.. sic!) nu poate lua atitudine si nu poate scrie un articol daca cei care sunt primii interesati se ascund. Pai oameni buni din primarie si spital, daca stiti cum sta treaba ce asteptati ca in doar 10 minute de scris sa postati aici si ceva detalii? Ca altfel....!!!!
RăspundețiȘtergereSub genericul “Stiati ca?”
RăspundețiȘtergerefara alte comentarii
In statele civilizate, unde protectia mediului este o politica de stat, Purolite a avut neplaceri din cauza "disconfortului" inregistrat in Romania, orasul Victoria. Doar la noi si in China, la fabrica Chengguan, nu sunt oficial probleme...
In statul american Philadelphia, Agentia de Protectia Mediului a constatat ca emisiile de gaze distrug stratul de ozon. Pentru a rezolva problema, Purolite a platit, in august 2000, daune de 400.000 de dolari si a fost obligata sa renunte la echipamentele care polueaza mediul.
O alta localitate afectata este Nantygwyddon (Anglia). Fost consilier local si europarlamentar, Jill Evans a prezentat problemele cu care se confrunta cei 70.000 de locuitori din zona din cauza activitatii Purolite. Intr-un discurs prezentat in plenul Parlamentului European, Evans a dezvaluit ca, pentru unele substante, au fost emisii de 5.000 de ori mai mari fata de limita maxima admisibila! In octombrie 1990, Inspectoratul de Mediu al Majestatii Sale constata ca substantele de la Purolite contamineaza pamantul si apele freatice.
Asa ca fabrica din Pontyclun (Tara Galilor) a fost inchisa.
Conform unor date statistice, la Sectia de boli cronice a Spitalului de Pediatrie din Victoria s-au inregistrat, in primele sase luni ale anului 2007, 52 de cazuri de copii cu afectiuni pulmonare. Mai mult, datele arata ca, din cei 838 de copii inregistrati la medicul de familie Sorin Prica, de exemplu, 15 la suta au fost tratati de astm bronsic...
Si culmea PUROLITE mai si santajeaza Primaria
În plenul şedinţei ordinare a C.L. Victoria din data de 29 octombrie a.c, aleşii urbei au respins proiectul de hotărîre privind vînzarea prin licitaţie publică deschisă a unui teren în suprafaţă de 40.250 mp, proprietatea privată a oraşului Victoria, situat în strada Aleea Uzinei. Solicitarea a venit din partea Purolite cica cu scopul de a construi o staţie proprie de tratare a apelor reziduale (sic). Terenul se află în zona Gării pe drumul ce leagă oraşul de Viştişoara. Consilierii au impus societăţii prezentarea unui studiu de impact, un studiu privind circulaţia aerului din zonă şi un plan de amenajare echipamente tehnologice. Terenul vizat de Purolite are o suprafaţa totală de 146.660 mp şi este destinat construcţilor industriale şi poate fi vîndut prin licitaţie publică pe baza unui raport de evaluare. Suprafaţa mare de teren pe care o solicită ar putea fi folosită pentru o nouă extindere a fabricii lîngă această staţie de tratare. Construcţia ar pune în pericol turismului în zonă, iar dacă această fabrică emană în continuare noxe, turismul va fi nul.
Haideti sa le facem un cadou celor de PUROLITE, trimiteti parerile dumneavoastra si la:
-http://www.green-report.ro/
-http://www.ecomagazin.ro/
-http://www.greenpeace.org/romania/
In numele locuitorilor orasului Victoria si a zonei adiacente, va solicitam sprijin in demersul nostru de stopare a poluarii mediului de firma americana PUROLITE SRL.
RăspundețiȘtergereInterese financiare oculte – la nivel national si local – au facilitat acordarea autorizatiei de construire si functionare a acestei firme, care utilizeaza instalatii de productie cu poluare chimica majora si remanenta – risc neasumat de guvernele tarilor civilizate.
Indiferent de valoarea investitiilor angajate sau promise, activitatea PUROLITE SRL Victoria – derulata pe fluxul tehnologic de producere a anionitilor – va ramane un permanent pericol la adresa sanatatii populatiei si o sursa de poluare grava a mediului ambiant.
Fenomenul PUROLITE SRL Victoria este o bomba ecologica cu efect intarziat, un Bhopal al Romaniei, care gestionat cu neglijenta si iresponsabilitate va conduce la consecinte greu de anticipat.
Constitutia Romaniei precizeaza in art. 35 – statul „recunoaste dreptul oricarei persoane la un mediu inconjurator sanatos si echilibrat ecologic”, iar Ordonanta de Guvern nr.195/2005 (art.28, lit.c si d, art.53 lit.f si art. 98 alin.2, pct. 1 si 2) – reglementeaza obligatiile persoanelor fizice si juridice in raport cu protectia mediului – prevederi care sunt incalcate cu bunastiinta de patronii firmei PUROLITE SRL si cercuri protectioniste afiliate.
Factorii decidenti trebuie sa inteleaga faptul ca noi, locuitorii orasului Victoria, nu suntem cetateni de rangul doi – al caror viitor poate fi amanetat in numele unor locuri de munca sau al unor beneficii iluzorii.
Adevaratele asa-zise beneficii au sanse sa devina tragice – in cei 13 ani de poluare chimica a zonei a crescut rata imbolnavirilor respiratorii la copii si batrani (bronsite acute, cronice repetate, astm bronsic, cancer larigian si bronhopulmonar) si deceselor, cu mentiunea ca sunt substante chimice al caror efect cumulativ toxic demonstrat, pot determina cancer si dupa 10 – 20 ani.
Catalogul celor 34 substante chimice cu potential cancerigen uman – utilizate sau rezultate din activitatea susnumitei firme si deversat partial – in mod voluntar sau accidental in aer si apa – ar fi in masura sa legitimeze interventia autoritatilor abilitate. Or, nemultumirilor constante ale oamenilor, autoritatile judetene de protectie a mediului le-au raspuns cu lentoare si duplicitate, echipele de experti – anuntate a sosi in control – au constatat la o sueta ca normele de mediu au fost respectate, iar dozele de substante deversate sunt in cantitati admise de legislatia in vigoare.
Realitatea este dureroasa – zilnic dupa orele 20:00, deversarea de amine (in special trimetilamine) – raspandeste un puternic miros de peste stricat in aer, cu extinderea poluarii la 15-20 km prin curenti de aer predominanti (spre Lisa si Cinsor); mediul se degradeaza constant, cu poluarea prin afluenti ai raului Olt; se compromit culturi de pomi fructiferi sensibili la aceste noxe, etc.
Suntem incredintati ca nu veti permite sub nici o forma ca orasul Victoria sa ramana inscris pe lista catastrofelor ecologice de trista notorietate – alaturi de Valea Calugareasca, Copsa Mica, Baia Mare, etc.
In calitate de cetateni ai Romaniei si ai comunitatii europene, suntem convinsi ca problema noastra isi va gasi rezolvarea fireasca intr-un cadru legislativ si executiv strict romanesc, fara a necesita internationalizarea evenimentului (Bruxelles, CEDO, etc).
Dupa 13 ani de tacere, suferinta si dezorganizare, comunitatea noastra a constientizat un lucru:
STOP – POLUARII,
DA – VIETII !
Nu judecam politici economice, nici interese clientelare, noi ne aparam dreptul fundamental la viata si vrem sa promovam sanatatea mediului inconjurator!
Din partea angajatilor Spitalului de boli cronice Victoria.
Va semnalam urmatoarele:
RăspundețiȘtergere„SC VIROMET SA, titular al proiectului – Depozit nou de deseuri industriale (batal) pe amplasamentul din localitatea Victoria, str. Aleea Uzinei, nr.8, judetul Brasov, anunta publicul interesat ca in data de 24.02.2010, ora 16.30 in sala Centrului de Informare de la Liceul Teoretic I.C. Dragusanu, str. 1 Decembrie 1918, nr.2 va avea loc dezbaterea publica asupra Raportului de Studiu de evaluare a impactului asupra mediului, necesara pentru obtinerea acordului de mediu.”
Anuntul a fost publicat in editia 12-18 ianuarie 2010 a saptamanalului „Monitorul de Fagaras”
- PRIMARIA VICTORIA -
Buna ziua in legatura cu purolite fostul primar Viorel Olteanu a primit de le investitor 10000 $ pentru a se construi fabrica Purolite.Nenorociti drakului.
RăspundețiȘtergereCe produce Purolite? Raspuns. Anioniti ( aschimbatori de ioni ) sunt foarte periculosi,provoaca cancerul, ipotenta,boli respiratorii etc.
RăspundețiȘtergereCe face garda de mediu? NIMIC, Amendeaza societatea Purolite cu 50000$ pe luna iar un transport de anioniti face 50000$.Cit sa transporta lunar????????? CRIMINALIIIII
RăspundețiȘtergereDupa cum v-am anuntat, in 24.02.2010 a avut loc sedinta publica in vederea obtinerii de catre VIROMET a autorizatiei de mediu pentru construirea unui nou batal.
RăspundețiȘtergereLa sedinta au participat doar 30 persoane, intrucat beneficiarul, VIROMET, nu a binevoit sa impanzeasca orasul cu afise, preferand sa ascunda opiniei publice evenimentul.
Participantii au auzit lucruri foarte interesante, pe care vi le si aduc la cunostinta…. Nici presa nu a fost prezenta !!!!!!
Sedinta a fost deschisa de directorul de productie al S.C. VIROMET S.A., Borha Traian, care a precizat ca in respectivul batal vor fi stocate deseuri nepericuloase, respectiv doar sulfat de calciu, care reprezinta 95% din deseuri.
Detaliile despre investitie le-a oferit Ciprian Tetiu, seful departamentului de monitorizare a calitatii din cadrul societatii si d-na Moga, reprezentantul proiectantului, IPROMIN Bucuresti.
La aceasta sedinta au participat d-na Stefanut, din partea Agantiei Regionale de Protectia Mediului (A.R.P.M.) Sibiu si doua doamne din partea Garzii de Mediu si a Agentiei de Protectia Mediului Brasov, care au dorit sa ramana anonime asistentei, intrucat nu si-au, sau nu li s-a spus numele.
Din partea Primariei Victoria au participat Baciu Marian, responsabil cu protectia mediului si Vagu Ioan, responsabil ISU.
La deschiderea sedintei, din partea PUROLITE nu a venit niciun reprezentant, desi batalul va fi construit numai pentru acestia, ceea ce dovedeste ignoranta acestora fata de populatie si mediu. Doar cand s-a sfarsit sedinta a aparut doi reprezentanti.
Au urmat intrebarile din partea publicului, pe care reprezentantii VIROMET au solicitat sa le puna toate odata, ca sa poata omite anumite aspecte care nu le convin.
Ing. chimist Haldan a intrebat:
- de ce suprafata batalului este asa de mare (circa 5 ha) cand VIROMET si-a redus mult capacitatile de productie;
- daca se aduc substante de pe platforma PUROLITE, care sunt nedegradabiele;
-daca batalele vechi corespund noilor norme de mediu, respectiv daca polueaza mediul;
- de ce sunt mirosuri neplacute in oras;
- daca se continua infestarea panzei freatice (fostul Combinat Chimic a infestat panza freatica si a fost obligat sa asigure apa potabila localitatilor din aval - Nordul societatii).
Borha Traian a raspuns acestor intrebari, cum si-a adus aminte:
RăspundețiȘtergere- batalul vechi va fi monitorizat in continuare, prin puturile de control;
- batalul in functiune a fost completat cu colectoare din beton, apa colectata fiind transportata in statia de epurare. Pana in present nu s-a constatat o impurificare a panzei freatice.
- intrucat Combinat Chimic a captat apa de pe mai multe parauri, s-a angajat sa livreze apa potabila la mai multe localitati: Lisa, Dragus, Sambata, nu numai la comuna Ucea. In anii 1970-1980 pe paraurile Ucea si Corbisor nu exista viata, iar acum pe Ucea sunt pesti si pe Corbisor urme de viata.
- noul batal va fi prevazut cu geomembrana si geotextura si cu conducte de drenaj care preiau apele din batal si le deverseaza in statia de epurare pentru a fi tratate biologic.
- apele care genereaza slam provin de la PUROLITE. Acest slam are aceeasi compozitie pe care a avut-o si acum 10 ani si aceeasi va ramane in continuare.
- in conditiile impuse de VIROMET, apele provenite de la PUROLITE nu trebuie sa contina substante inhibitoare pentru namolul biologic, respectiv dicloretan si stiren.
Mai multi participanti, printre care, Pastina Octavian, Andreas Gheorghe, Baciu Marian au ridicat problema mirosurilor din oras, la care reprezentanta A.R.P.M. a dat un raspuns cu totul si cu totul original: <>.
Ing. Scurtu Eugen, colaborator al lui Craciun Vasile – care are meritul, ca doar a fost director general la Viromet cind au venit americanii !! de a fi adus societatea americana in Victoria, a intrebat ce este si cum se realizeaza monitorizarea, la care d-na Moga a raspuns ca monitorizare inseamna urmarirea si analizarea factorilor de mediu, respectiv a apei, aerului, solului si a stabilitatii constructiei batalului., care se efectueaza, in primul rand, de catre proprietar si, periodic, de catre organele de mediu.
Iata cam ce a raspuns madam Stefanut in calitate de reprezentant al ARPM Sibiu – cea care guverneaza pe verificarile de mediu :
- auto-monitorizarea fiecarui agent economic este impusa de legislatia de mediu si VIROMET are laborator acreditat;
- dotarea laboratorului este destul de modesta si incercam sa facem fata cu ea;
- S.G.A si A.P.M. nu au destul personal ca sa vina de trei ori pe saptamana la Victoria, de aceea vin prin sondaje;
- Ministerul Mediului este vinovat ca nu aloca fonduri ca agentiile sa fie dotate cu aparatura performanta, astfel ca <>.
Desi sedinta a fost incheiata, au ramas anumite puncte in suspans:
- de ce sa omis s-au chiar ascuns faptul ca in viitorul batal vor fi depozitate si deseuri de copolimer provenit de la PUROLITE, asa cum este prevazut in studiul IPROMIN, care este nedegradabil. In actualul batal, autoritatile de mediu au interzis depozitarea acestui deseu.
- de ce autoritatile de mediu nu au confirmat/infirmat daca panza freatica este infestata. Recent, anumite societati (printre care CARMOLIMP din Ucea) au incercat sa se alimenteza cu apa potabila din puturi de adancime (150-200 m), iar D.S.P. a concluzionat ca nu poate fi folosita ca apa potabila.
Oare chiar sunt intimplatoare aceste omisiuni, si asi mai intreba de ce brusc cind au aparut directorul general al Purolite s-a incheiat dezbaterea ? Nu cumva este o inelegere tacita intre sefii celor doua societati in care sa fie sprijiniti si de cei care trebuie sa verifice si sa cerifice ca nu ese poluare . Ei ramana cu explicatiile savante si noi cu mirosurile insuportabile pe vecie intrucat iata vor sa mai ramana in zona daca isi maresc zona de depozitare a deseurilor!!!!
Unul dintre participanti, care mai este interesat de soarta Victoriei.
Apropos, am vazut ca a aparut un articol pe tema poluarii insa din nefericire va semnalez ca ziarul in care a fost publicat , Adevarul de seara, nu este distribuit intr-un orasel ca Victoria si multa lume nici nu stie de aparitia lui, ce sa mai vorbim de citit pe INTERNET !
Odata cu sosirea PUROLITE in Victoria, a inceput calvarul locuitorilor. Zilnic, dar mai ales dimineata, aerul este imposibil de respirat.
RăspundețiȘtergereDaca ar fi mirosuri neplacute, nu ar fi nimic!! Dar umbla vorba de gaze toxice si cancerigene care afecteaza sanatatea populatiei, indeosebi a copiilor.
Efectul acestor gaze are actiune si in culturile agricole de fructe, legume si flori, care au o sensibilitate mai mare la poluare.
Ca sunt probleme cu poluarea si cu gazele emanate de fabrica din Victoria o arata si faptul ca o fabrica similara din Marea Britanie a aceleasi firme americane a fost inchisa de autoritatile de mediu locale.
La noi se accepta motivatiile producatorului, ca sunt anumite mirosuri, dar acestea sunt efectul produselor chimice, ca ei nu fac ciocolata!!!
Marea parte a celor din Victoria s-a resemnat, cea mai folosita expresie a lor fiind <> si suporta, zi de zi, disconfortul care nu a fot acceptat in alte tari. Apropo se zvoneste ca in lume mai este o fabrica similara numai in China, ceea ce spune tot despre probleme de mediu ale fabricilor de rasini schimbatoare de ioni.
Timid, dar totusi inca neresemnati, oamenii reclama catre Primaria Victoria, disconfortul produs de mirosurile provenite de la Purolite Victoria.
Iata ca o mana de oameni curajosi, care pun pe primul plan sanatatea lor si a localniilor, cei de la Asociatia de proprietari nr. 20, de pe str.Oltului, prin reprezentantul Szokai Stefan au reclamat situatia la inceputul anului 2010, la Primaria Vitoria care, la randul ei, a transmis plangerea autoritatilor de mediu din Brasov si Sibiu .
Raspunsul acestora, venit din partea Garda de Mediu Sibiu prin adresa nr.83 din 01 februarie 2010, il transmit asa cum a fost primit :
S.C. VIROMET S.A si S.C. PUROLITE S.R.L. functioneaza legal din punct de vedere al mediului, avand autorizatii de mediu emise, acestea fiind in viogoare. Ambele societati sunt producatoare de substante chimice sau amestecuri chimice. Discomfortul poate proveni din productia societatii si din epurarea apelor uzate din Viromet.
PUROLITE este principalul obiectiv disconfortant, care functioneaza din 1995, fiind producatoare de rasini schimbatoare de ioni,
RăspundețiȘtergereAceasta societate a ajuns sa fie autorizata dupa parcurgerea etapelor impuse de legislatia de mdiu (studiu de impact asupra sanatatii populatiei in 2003, studiu de amplasament intocmit de CEPIEM Bucuresti, bilant de mediu I si II, intocmit in 2002 de ICIM Bucuresti).
Urmare a autorizatiilor/avizelor primite, S.C. PUROLITE S.R.L. a primit Autorizatia Integrata de Mediu nr. 37/2006 care impune monitorizarea permanenta a apei, aerului si solului, analize care se efectueaza si sunt verificate de comisarii de mediu, cu ocazia controalelor.
In urma studiilor efectuate de catre institutiile de cercetare romane, PUROLITE nu produce o stresare a factorilor de mediu si a sanatatii populatiei.
Va comunicam ca pot fi situatii accidentale de disconfort care pot fi cauze ale curentilor de aer, ale cresterii temperaturii la cuvele biologice peste +20 grade Celsius, sau scad sub +5 grade Celsius, cand tot randamentul statiei de epurare scade.
Garda de Mediu verifica sistematic modul de respectare a normelor de mediu si va lua masuri de sanctionare atunci cand vor fi incalcari ale indicatorilor de calitate impusi de autorizatie.
Acum doar cateva aspecte din partea unui simplu cetatean :
Oare cei de la mediu sau de unde ori fi ei ca reprezentanti ai autoritatilor nu stiu ca orasul Victoria este situat la poalele muntilor Fagaras, iar pe timpul iernii, adica peste 3 luni de zile temperatura medie de afara este in cele mai multe zile sub + 5 grade Celsius si atunci dupa cum chiar cei de la Mediu zic <>. Inseamna ca cel putin pe durata iernii suntem abandonati poluarii !!!! Ca sa nu mai vorbim pe durata noptii!!!
Oare va fi cineva in tara noastra care sa mai aibe grija si de sanatatea cetateanului simplu?
Speranta moare ultima cetateni ai orasului Victoria!!!
PUROLITE este principalul obiectiv disconfortant, care functioneaza din 1995, fiind producatoare de rasini schimbatoare de ioni,
RăspundețiȘtergereAceasta societate a ajuns sa fie autorizata dupa parcurgerea etapelor impuse de legislatia de mdiu (studiu de impact asupra sanatatii populatiei in 2003, studiu de amplasament intocmit de CEPIEM Bucuresti, bilant de mediu I si II, intocmit in 2002 de ICIM Bucuresti).
Urmare a autorizatiilor/avizelor primite, S.C. PUROLITE S.R.L. a primit Autorizatia Integrata de Mediu nr. 37/2006 care impune monitorizarea permanenta a apei, aerului si solului, analize care se efectueaza si sunt verificate de comisarii de mediu, cu ocazia controalelor.
In urma studiilor efectuate de catre institutiile de cercetare romane, PUROLITE nu produce o stresare a factorilor de mediu si a sanatatii populatiei.
Va comunicam ca pot fi situatii accidentale de disconfort care pot fi cauze ale curentilor de aer, ale cresterii temperaturii la cuvele biologice peste +20 grade Celsius, sau scad sub +5 grade Celsius, cand tot randamentul statiei de epurare scade.
Garda de Mediu verifica sistematic modul de respectare a normelor de mediu si va lua masuri de sanctionare atunci cand vor fi incalcari ale indicatorilor de calitate impusi de autorizatie.
Acum doar cateva aspecte din partea unui simplu cetatean :
Oare cei de la mediu sau de unde ori fi ei ca reprezentanti ai autoritatilor nu stiu ca orasul Victoria este situat la poalele muntilor Fagaras, iar pe timpul iernii, adica peste 3 luni de zile temperatura medie de afara este in cele mai multe zile sub + 5 grade Celsius si atunci dupa cum chiar cei de la Mediu zic <>. Inseamna ca cel putin pe durata iernii suntem abandonati poluarii !!!! Ca sa nu mai vorbim pe durata noptii!!!
Oare va fi cineva in tara noastra care sa mai aibe grija si de sanatatea cetateanului simplu?
Speranta moare ultima cetateni ai orasului Victoria!!!
Va semnalez ca in ziarul Expres Fagaras, nr. 210 din 10-23.03.2010 a aparut articolul "Poluarea de la Victoria intre imaginatie si fapt – degeaba simte nasul daca aparatul nu indica...". Acesta apare dupa ce am vazut ca si pe editia electronica a altui ziar , Adevarul de Seara au mai aparut si alte articole cu problema poluarii...Nu stiu daca s-a si tiparit ceva in editia care se difuzeaza, am auzit ca gratuit, pentru ca in zona Victoria si nici chiar la Fagaras nu se cunoaste ca Adevarul de Seara sa fie distribuit....am verificat personal la chioscurile de ziare...unii nici nu stiau despre acest ziar!!!!
RăspundețiȘtergereVa transmit unele aspecte tiparite in articolul din Expres Fagaras, care, apropo de teama, nu este asumat de un autor, fiind semnat F.E. (sa fie Fagaras Expres ?) :
<<Sursa mirosurilor insuportabile ce plutesc prin aerul din Victoria este o enigma neelucidata de catre autoritatile de mediu. Conform masuratorilor, emisiile de la statia de epurare a societatii Viromet sunt in limitele normale si nu se pot aplica amenzi. Ceea ce epureaza Viromet-ul nu apartine numai de aceasta societate. Potrivit unui contract incheiat in 1995 intre Viromet Victoria si actuala societate Purolite, aceasta din urma "isi spala apele" in statia de epurare de la Viromet intrucat nu are statie proprie, pentru ca autoritatile locale din oras nu vor sa permita realizarea unei a doua statii.
Oamenii spun asadar ca poluarea vine dinspre Purolite si au adresat pana acum numeroase reclamatii autoritatilor locale si acestea, la randul lor, au sesizat comisarii Garzii de Mediu. Chiar daca in aer se simte adeseori un miros deranjant, de peste sau de oua stricate, masuratorile efectuate, la fata locului, indica valori aflate sub limita standardelor admise...
La statia de epurare de la Viromet lucreaza in schimburi peste 40 de oameni. Ei trateaza apele uzate atat de la Viromet cat si de la Purolite. "Apele de la societatea noastra nu sunt atat de incarcate si nu au existat pana acum plangeri din cauza mirosului. In schimb cei de la Purolite produc schimbatori de ioni si in procesul de fabricatie ridica temperatura substantelor pana la 80-90 de grade care duce la producerea vaporilor cu miros urat, de peste, as zice eu – comenteaza liderul sindical de la Viromet, Ioan Kugler. Apele folosite in fabrica lor vin apoi cam 1 km prin subteran catre statia noastra.
Daca problema cu mirosurile este elucidata – din cauza vaporilor – cu apele nu stiu ce sa zic… Stiu ca nu vin la fel de incarcate intotdeauna. Sunt suspiciuni ca noaptea ar avea o incarcatura mai mare, iar daca cei de la Purolite ne-ar zice, noi, la randul nostrum, am mari concentratiile la tratamentele pe care le folosim la curatarea apelor, astfel incat sa neutralizam orice presupusa substanta toxica. Parerea mea este ca apele nu sunt atat de poluante pe cat cred oamenii, dar ca intr-adevar miros urat. Si unii confunda mirosul cu poluarea", a precizat Ioan Kugler…
RăspundețiȘtergereCojocaru Monica, asistenta directorului indian Rajesh Kumar spune ca in urma cu cateva zile s-au luat din nou probe la apa si aparatul de masurat a indicat o concentratie de 0 (zero) substante poluante. Au fost de fata si locuitori ai orasului dar si reprezenanti de la Viromet. Nu este prima data cand se dovedeste ca incarcarea nu depaseste valorile prevazute.
Testele la apa sunt in favoarea Purolite-ului, dar locuitorii din oras, care vor sa-si pastreze anonimatul, considera ca reprezentantii societatii sunt anuntati dinainte ca se vor lua probe si au grija ca apa deversata sa fie "curata".
La Primarie oamenii nu au curaj sa depuna solicitari scrise.
In cadrul Primariei Victoria functioneaza Compartimentul de Mediu condus de inspectorul Marian Baciu. Obligatiile acestui compartiment fata de problema apelor reziduale de la Purolite sunt clare: "daca oamenii fac solicitari scrise noi chemam Garda de Mediu Brasov, iar daca vin si numai se plang ne ducem la masuratorile pe care le fac cei de la Purolite in calitate de observatori. De regula, acestea ies bine. Societatea are un aparat de detectie cu care masoara toxicitatea, insa nu ramane nimic memorat in memoria aparatului ca noi sa folosim testul respectiv intr-un proces verbal, asa ca il vedem doar noi cei care suntem la fata locului. Pe de alta parte, daca chemam Garda de Mediu, este in van, pentru ca mirosurile pe care le simt locuitorii intr-un moment anume se pot indeparta din cauza vantului, iar pana vine Garda de la Brasov nu se mai simte nimic", a declarat Marian Baciu.
Inspectorul de la mediu din Primaria Victoria mai spune ca s-a luat in calcul cumpararea unui astfel de detector pentru Compartimentul de Mediu, pe care angajatii de aici il pot folosi de fiecare data cand primesc reclamatii de la cetateni. Din pacate, "aparatul trebuie sa fie omologat. Persoana care il foloseste trebuie sa fie specializata si, ca si cum n-ar fi de ajuns, trebuie abilitata si institutia care il detine, adica exact Compartimentul de Mediu", a declarat Marian Baciu.
RăspundețiȘtergereLa nivel mondial Purolite produce intreaga gama de schimbatori de ioni in uzinele din Victoria, Philadelphia (SUA) si Hangzhou (China), fiind singurul producator din lume specializat, in exclusivitate, pe aceste produse.>>
Deci ce sa mai intelegi : se pare ca noaptea mirosurile sunt mai puternice, deci lumea sustine ca atunci se deverseaza reziduurile; Apoi Primaria nu are posibilitatea si poate nici fonduri sa realizeze conditiile legii pentru depistarea mirosurilor si a provenientei sau daca sunt poluante... Cei de la PUROLITE detin un aparat de masura, dar acesta nu memoreaza masuratorile, care trebuie efectuate in prezenta angajatilor acestei societati, de unde si posibilitatea efectuarii inregsitrarilor in situatii conveabile...
Daca Primaria nu aproba un teren pentru o noua statie de epurare, inseamna ca au motive intemeiate, oare le e frica de extinderea poluarii ?!
Iata ca in toata lumea mai sunt fabrici doar in China – unde se cunoaste ca nu exista interes pentru problemele de mediu si S.U.A. – unde nu se stie exact ce se produce.
Foarte interesant, se pare ca problema poluarii se cunoaste si la nivel local, si chiar in rindul locuitorilor, insa acestia prefera anonimatul declaratiilor, probabil se tem ?! Dar oare de sanatatea lor si a copiilor nu se tem ?
RăspundețiȘtergereSe pare totusi ca mai sunt oameni curajosi care nu pot abandona intereselor economice, ceea ce au primit in dar de la stramosi si bunul Dumnezeu - un mediu curat pe care sunt datorii sa-l pastreze si sa-l transmita la fel generatiilor viitoare .... Cred ca prin publicarea si difuzarea unor ziare in zona Fagaras-Victoria cu articole pe tema poluarii produse de PUROLITE...visez un reportaj al domunului Tatulici care sa elucideze misterul si legatura dintre miros si poluare..., se vor gasi persoane, chiar specialisti, care sa-si asume declaratiile si precizarile cu privie la efectele nocive ale productiei si resturilor rezultate de la firma americana.
Oare mai exista in viata angajati ai VIROMET sau fostului Combinat Chimic din Victoria, care au lucrat in sectorul acestei societati care realiza rasini schimbatoare de ioni ?...umbla vorba in zona ca acei angajati, care efectiv lucrau in acel sector de cercetare...realizat anterior anului 1989, cica la indicatiile <>, nu au depasit varsta de 60 de ani, multi murind in jurul varstei de 50 de ani...pesemne datorita efectelor benefice ale proceselor tehnologice !!!!! Actualii angajati ai PUROLITE semneaza acorduri de confidentialitate la angajare, iar daca se imbolnavesc nu divulga cauzele suferintelor, nici chiar daca sunt letale. In schimbul tacerii, firma americana suporta toate cheltuielile de tratament, incusiv in strainatate si chiar sprijina familia cu evetuale cheltuieli de inmormantare!!!!! (despre morti numai de bine D-zeu sa-l ierte pe Ionel Sirbu din Fagaras... si ceilalti decedati fosti angajati ai PUROLITE!!!). In alte situatii se invoca nu stiu ce reguli nerespectate si se inceteaza raporturile de munca daca e constata imbolnavirea angajatilor.
RăspundețiȘtergereDeci cum e domnilor de la mediu ? daca tehnologia e curata de ce mor si se imbolnavesc oamenii sau de ce inceaca cei de la PUROLITE sa masluiasca totul ?! Pentru un pumn de arginti ? Oare merita ? Tot cu un pumn de arginti au cumparat si autorizatiile ?
Cetateni ai orasului Victoria – judetul Brasov – Romania, va aducem la cunostinta situatia disperata la care suntem expusi prin poluarea cotidiana a aerului si apei cauzata de firma americana PUROLITE SRL.
RăspundețiȘtergereIncrengatura financiara de la Bucuresti cu unii fosti alesi din Consiliul Local Victoria, au permis construirea acestei firme in orasul nostru, desi nicu un alt stat european sau din America nu-i tolereaza activitatea – datorita celor 34 de produse toxice pe care firma PUROLITE SRL le utilizeaza in procesul tehnologic.
Cunoastem faptul ca unele produse finite obtinute la PUROLITE SRL sunt importante in industria farmaceutica si alimentara. Dar aceste avantaje nu pot fi puse in balanta cu importanta protejarii sanatatii noastre si a copiilor acestui oras. Toti avem copii sau nepoti, acestia reprezentand viitorul nostru. Sanatatea unui copil din Victoria are acceasi valoare ca si sanatatea unui copil din Anglia, S.U.A. sau Germania. Orasul Victoria nu poate deveni groapa toxica a Europei.
Sunt de mentionat doua aspecte ale poluarii mediului in zona Victoria: primul aspect este legat de poluarea olfactiva determinata de amine (in special trimetilamine). Este inadmisibil ca incepand cu orele 20,00 – cand incepe deversarea acestor amine cu puternic miros de peste stricat - sa trebuiasca copiii introdusi in casa, geamurile si usile trebuind ferecate, pentru ca aerul din casa sa ramana respirabil. Hainele sau orice alt obiect lasat afara, a doua zi este impregnat cu miros de peste stricat. Aceasta gazare repetata o consideram ca pe o lipsa de respect fata de cei peste 7.000 locuitori ai orasului Victoria.
Conform art. 35 din Constitutia Romaniei – statul „recunoaste dreptul oricarei persoane la un mediu inconjurator sanatos si echilibrat ecologic”.
Aminele exercita actiune iritanta asupra ochilor, pielii si aparatului respirator. In concentratii mari pot afecta sistemul nervos. Doza letala cea mai mica (publicata) administrata intraperitoneal la soarece este de 75 mg/kg. Deja avem in orasul Victoria o frecventa mare a infectiilor acute ale cailor respiratorii superioare, a bronsitelor alergice la copii si a bronsitelor cronice la adult.
Conform Ordonantei nr.195/2005 (art.28, lit.c si d) – unitatile care gestioneaza substante periculoase sunt obligate sa „elimine in conditii de siguranta pentru sanatatea populatiei si pentru mediu – substante si preparatele periculoase – care au devenit deseuri si sunt reglementate in conformitate cu legislatia specifica” si „sa anunte iminenta unor descarcari neprevazute sau accidentale – autoritatilor pentru protectia mediului si de aparare civila”.
Contrar celor expuse mai sus, in orasul Victoria autoritatile judetene pentru protectia mediului vin sa faca masuratori toxicologice, in intervalele de timp bine stiute – cand nu se fac deversari de substante toxice, pentru ca valorile sa para in limite normale, atat in aer cat si in apa.
RăspundețiȘtergereAl doilea aspect – este cel al produselor cancerigene uzitate de firma PUROLITE SRL.
Dicloretanul este sigur produs cancerigen uman – motiv pentru care PUROLITE SRL are interdictie de functionare atat in statele europene cat si in cele americane.
Despre Bisclorometil eter – un produs intermediar rezultat in procesul tehnologic la firma PUROLITE SRL – Conferinta americana a igienistilor industriali l-a clasificat ca fiind un produs cancerigen clasa A1 si i-au atribuit o limita a valorii de prag de 0,0047 mg/mc – pentru o zi normala de lucru (8 ore) si pentru o saptamana de lucru normala (40 ore).
Expunerea la aceasta substanta poate determina efecte usoare cum ar fi: greata, oboseala, starea de slabiciune sau bronsita. Efecte mai puternice ale expunerii la Bisclorometil eter pot include: bronsita cronica, cancerul la plamani, nazal si laringian. Doza maxima tolerata nu ar trebui sa depaseasca 0,005 mg/mc – datorita riscului aparitiei cancerului, perioada latenta (adica de aparitie a cancerului) fiind intre 8 si 9 ani de la expunere.
PUROLITE SRL incalca atat Ordonanta nr.195/2005 art.53 lit.f -conform careia persoanele fizice si juridice au obligatia „sa nu deverseze in apele de suprafata, subterane si maritime ape uzate, substante prioritar periculoase”, precum si Ordonanta nr.195/2005 art.98 alin.2, pct.1 si pct.2 – conform careia „poluarea prin evacuarea cu stiinta in apa a unor deseuri sau substante periculoase si nerespectarea restrictiilor sau interdictiilor stabilite pentru protectia apei si a atmosferei, prevazute de actele normative in vigoare” – constituie infractiune.
In incheiere, amintim ca toate guvernele europene responsabile isi protejeaza sanatatea cetatenilor. Spre exemplificare, ultima filiala vest-europeana a PUROLITE SRL – cea de la Pontyclun – a fost inchisa de guvernul Tarii Galilor, in urma cu cativa ani.
Indiferent de valoarea investitiilor facute sau promise de PUROLITE SRL pentru asanarea mediului, nu exista modalitate reala de protejare a sanatatii locuitorilor orasului Victoria, motiv pentru care filialele PUROLITE nu sunt agreate in nici un alt stat european.
In consecinta, va rugam sa interveniti cu fermitate la organele competente pentru rezolvarea problemelor de poluare a mediului din orasul Victoria, deoarece si noi, locuitorii acestui oras dorim sa ne bucuram de viitorul copiilor nostri.
Daca VIROMET stie ca nu poate epura cum trebuie apele de la PUROLITE de ce mai prelungeste contractele de preucrare a apelor reziduale? Le convine sa planeze si asupra lor suspiciunea de poluare a zonei ? Ca dupa cum sunt realizate treburile PUROLITE nu realizeaza poluarea ! Dupa cum spun cu totii VIROMET trebuie sa epureze, VIROMET trebuie sa asigure depozitarea resturilor tehnologice in batale, <>... rezulta daca iei circuitul hartiilor si aprobarilor ca VIROMET este vinovat...Intra-adevar o metoda perfida a PUROLITE de a-si spala rufele murdare prin intermediul VIROMET. ...Domnule Ion Nicolae, in calitate de patron al VIROMET, mai nou am aflat <> in clubul select al celor mai bogati 1000 de oameni de pe planeta, va convine sa fiti partas si ca numele sa va fie asociat in acest joc murdar ?!!!
RăspundețiȘtergereScria cineva ca forajele de alimentare cu apa sapate la 150-200 m adancime nu dau apa potabila. Daca intradevar poluarea a ajuns atat de adanc in pamant e o situatie fff grava.
RăspundețiȘtergereva dorim sarbatori fericite cu ocazia Sfintelor Pasti si sa va miroasa mielul a miel nu ca al nostru - locuitorii din victoria ... a peste stricat marca Purolait.
RăspundețiȘtergereLA MULTI ANI si multa sanatate tuturor
Cetateni ai orasului Victoria, cum puteti fi atat de nepasatori cu sanatatea dumneavoastra si sa negati realitatea sau asa-zisul <> provocat de PUROLITE?
RăspundețiȘtergereOare ati uitat de cei care au lucrat la fabrica de schimbatori de ioni din cadrul Combinatului Chimic si au murit? Stiati ca in ultimile saptamani de viata acestia au trait numai cu morfina? Stiti in ce chinuri groaznice au decedat?
Va aduc aminte tragediile pe care le-au trait familii din Victoria, care imi cer scuze ca le amintesc, dar pot spune din ce cauza au murit rudele lor :
- in anul 1983 a incetat din viata operatorul chimist Oancea Viorel la varsta de 40 ani si lacatusul Grozavu Viorel, la 32 ani.
- in 1984 operatorul chimist Jidanas Ion la 32 ani si Bodescu Dumitru.
- in 1985 a decedat Vasu Gheorghe, iar in 1986 Tarus Gheorghe si Fogoros Ion.
Au urmat in anii urmatori Dorobantu Ion la varsta de 36 ani, Ulmet Constantin, care a avut 32 ani si Chelaru Ioan la 33 ani.
Toti maistri de la sectia anioni (Sofaru Ioan, Meternea Ioan, Mihu Vasile si Vasu Gheorghe) sunt decedati.
Putem sa-i mai amintim pe : mecanicul Meternea Ion, Sucaciu Ioan, Silea Miron, Bohatir Viorel, Monaru Andrei si lista poate continua.
Din 80 angajati cati au fost la sectia experimentala, in prezent, traiesc doar cativa, pe care ii poti numara pe degetele de la o singura mana, toti ceilalti au murit la virste fragede.
Si in vremea aceea, cand traiam in "dictatura", medicii au avut curajul sa puna un diagnostic corect: "proces proliferativ pulmonar cu adenopatie hilara" (cancer pulmonar).
Si la Purolite au inceput decesele. Pe langa Sarbu Ionel, a fost Comiza Niculae, care a murit in fabrica, pe saci, dar stupoare, diagnosticul a fost stop cardiac.
Am auzit ca si fostul director, Nunney Arnold, care a lucrat o perioada si la Victoria a murit de cancer pulmonar in Anglia.
RăspundețiȘtergereSi asta este doar inceputul!!!
Se vorbeste ca majoritatea angajatilor de la PUROLITE au afectiuni sau sensibilitati ale cailor respiratorii sau ale ficatului.
Stiu si cam ce gandesc: ma sacrifice ca familia sa o duca bine!
Pentru cei din Fagaras, inteleg, ca au familiile la o distanta mare, insa noi, cei din Victoria, suntem toti paditi zilnic de riscul porodus de aceasta fabrica cu care ne-am pricopsit din 1997.
Stiati ca in ultimii ani suprafata cimitirului s-a triplat?
Am vazut ca dezbaterea publica din 24.02.2010 pentru obtinerea autorizatiei de mediu la constructia unui nou batal nu a trezit interes. De ce credeti ca se va construi un nou batal in care Purolite poate depozita deseurile timp de 20 ani? Credeti ca fabrica se va muta in alta tara, asa cum se zvonea la inceputul constructiei (ca va functiona maxim 10 ani)? Va inselati, iata ca a trecut acel termen!!!!
Purolite daca va investi trebuie sa-si amortizeze sumele cheltuite si asta doar prin marirea productiei, astfel ca mediul va fi poluat in continuare si sanatatea locuitorilor grav afectata!!!
Daca va convine sa traim in nepasare, sa stiti ca ne vor judeca copii nostril, ca le-am lasat un oras inchis, unde toti stiu ca este poluare, dar toata lumea se fereste sa vorbeasca.
Va semnalez ca in cadrul unor discutii purtate, in 23-27.03.2010, la Primaria Victoria pe tematica aprobarii planului urbanistic de detaliu pentru <>, fostul viceprimar Alexandru Lup a afirmat ca << in zona Garii terenul este mlastinos …si vor necesita lucrari de investitii din partea primariei pentru a deveni un teren comercial…iar zona Garii este cea mai afectata zona de Purolite>>
RăspundețiȘtergereAfirmatiile au fost publicate in ziarul Monitorul de Fagaras, nr. 580/30.03.-12.04.2010.
Oare stiu ceva cei din onor conducerea Primariei Victoria si nu spun cetatenilor, de ce nu aproba planul urbanistic de detaliu, numai de teama Purolite. Si apoi daca in mai multe rinduri au afirmat ca au vazut pe aparate ca Purolite nu polueaza, de ce spun ca <>? Si refuza sa expuna cetatenii in acea locatie. Dar cei care locuiesc la blocurile din zona Garii, la ei cine se gandeste ? Se pare ca acestia au fost abandonati, inclusive de autoritatile locale!!!
Poate ca ne meritam soarta, daca nu suntem in stare sa spunem hotarit vrem un mediu curat la Victoria si vrem ca copii nostrii sa creasca sanatosi, nu sa fie mai tot timpul sensibili si cu viroze respirotorii, culmea intr-o zona de munte.
Am observat urmatoarele si nu pot sa nu remarc:
RăspundețiȘtergerePotrivit studiului de impact, realizat de S.C. IPROMIN S.A. Bucuresti, structura deseurilor ce vor fi depozitate in viitorul batal al S.C. VIROMET S.A.este urmatoarea:
- namol deshidratat, in proportie de 97%, cu umiditatea la depunere de circa 50% si continand sulfat de calciu in proportie de 96% (substanta uscata), restul fiind constituit din substante organice si oxizi ai metalelor grele;
- deseul de copolimer stiren-divinilbenzenic, in proportie de max. 3%, cu o granulatie de 80%< 300 microni si 20%> 90 microni (maxim 2 mm), stabil chimic, insolubil, nevolatil si nebiodegradabil.
In acelasi studiu se estimeaza depozitarea in cadrul noului batal a unei cantitati totale de 144.000 tone din reziduurile respective.
Pai daca este adevarat cum se zice ca de la S.C. PUROLITE S.R.L. rezulta circa 14 tone de deseu de copolimer lunar, un calcul simplu arata ca in noul batal va fi depozitata o cantitate de 4.320 tone copolimer, ceea ce reprezinta reziduurile produse de societatea din America timp de 25 ani.
Acest fapt nu l-a prezentat nimeni, nici reprezentantii A.R.P.M. Sibiu sau cei ai S.C. VIROMET S.A., la sedinta publica din 24.02.2010 pentru obtinerea autorizatiei integrate de mediu la respectivul batal. Nu s-a spus nici ca in batalul folosit in prezent A.R.P.M. a interzis depozitarea copolimerului si nici faptul ca acest copolimer nu este biodegradabil si poate fi distrus numai prin ardere cind se degaja dioxina – substanta cancerigena!
Deci cetateni din Victoria poluarea (putoarea) de la S.C. PUROLITE S.R.L. va mai dura cel putin 25 de ani! Daca stam impasibili astia sunt in stare sa ne minta si copii ca sa le mearga afacerea!!!
Cine mai poate ajuta aceasta zona napastuita de autoritati ?
La o discutie la un pahar de vorba unii angajati ai statiei de epurare de la Viromet au sustinut ca in prezent nu se mai realizeaza epurarea apelor uzte intrucat nu mai functioneaza nici o cuva biologica, toate fiind colmatate cu slam.
RăspundețiȘtergerePina acum funtionau zice-se cuvele biologice nr. 1 si 2, singurele care functionau cu namol activ insa recent acestea au devenit nefunctionale deoarece s-a pompat slamul existent in omogenizator (care este colmatat) direct in aceste cuve.
Daca este adevart este grav ce au spus in continuare acesti angajati si anume ca acum, intrucit slamul nu mai poate fi depozitat in statie, noaptea, este deversat catre raul Olt, fapt care este cunoscut doar de conducerea statiei si este ascuns conducerii Viromet!
Acum daca e adevarat sa vedem ce se varsa in Olt : numai apele provenite de la Purolite, instrucat instalatiile Viromet sint oprite. Deci cine face poluarea ?! Se aude S.G.A., A.P.M. A.R.P.M., VIROMET , Domnule Nicolae ?! Chiar e totul OK la Victoria ?!
Va semnalez ca in nr. 584 din 04-10.05.2010 al saptamanalului - Monitorul de Fagaras - sub semnatura reporterului Carla Tatu Jidanasu din Victoria, a fost publicat articolul - Aminele ucigase - in care sunt mentionate afirmatiile reprezentantilor S.C. PUROLITE S.R.L. si S.C. VIROMET S.A. referitoare la neputinta de a solutiona problemele de epurare a apelor reziduale de la S.C. PUROLITE S.R.L..
RăspundețiȘtergereDiscutiile in contradictoriu ale lui Rajesh Kumar - directorul general de la Purolite si ing. Craciun Vasile – reprezentant al S.C. VIROMET S.A. (fost director general cand a semnat colaborarea cu VIROLITE/PUROLITE) au avut loc in cadrul sedintei C.L. Victoria din 29.04.2010, cu ocazia dezbaterii solicitarii S.C. PUROLITE S.R.L. privind aprobarea concesionarii sau aprobarii unui teren pentru constructia unei statii proprii de epurare (opt consilieri au fost „împotrivă“, unul s-a abţinut, iar patru au votat „pentru“). Subiectul a fost analizat a patra oară, fapt care arata interesul mare al S.C. PUROLITE S.R.L. de a-si mentine capacitatile de productie in Victoria.
Iata deci ca din senin cei implicati, inclusiv autoritatile locale au inceput sa recunoasca ca nu pot epura apele de la PUROLITE, fapt pntru care momentan nu a fost aprobata solicitarea firmei din S.U.A.…
Citez din afirmatiile publicate in articolul din Monitorul de Fagaras :
RăspundețiȘtergere,,Acest proiect l-am discutat de cel puţin patru ori şi a fost respins. De cîte ori o să mai fie băgat în Consiliul Local dacă este respins? În perioada anterioară am solicitat şi considerat pentru o mai bună pronunţare a consiliului să se facă un studiu de amplasament şi un studiu de impact asupra zonei, însă nu s-a făcut. O societate comercială doreşte teren pentru dezvoltare. Se spune că va reduce poluarea dacă se va face această investiţie cu toate că eu nu cred“ a spus consilierul local Alexandru Lup.
,,Am foarte multe îndoieli, poate vor să crească iar capacitatea dacă vor să facă o investiţie de 7 milioane de euro. Trebuie să spunem că sînt momente cînd nu se poate respira. Nu sînt de acord ca peste un an să nu mai putem respira“ a spus consilierul local Olimpiu Şoneriu.
„De fiecare dată cînd am avut de analizat solicitarea acestei societăţi, am cerut documente şi justificări clare pentru a putea lua o decizie bună pentru oraş. Întotdeauna am primit altceva, nu răspunsuri clare. Acum ne-au prezentat un memoriu tehnic întocmit în 2009 care se referea la un alt amplasament al staţiei, care nu are nicio legătură cu terenul solicitat“ au spus consilierii locali.
Referitor la situatia S.C. PUROLITE S.R.L., Rajesh Kumar - directorul general al firmei a afirmat :
RăspundețiȘtergere,,Am fost invitat pentru a face o scurtă prezentare. Am ascultat toate argumentele şi întrebările de la consilieri şi toate acestea vor primi un răspuns care să-i ajute pe consilieri să ia o decizie. Pentru a se înţelege cît mai bine că această investiţie este bună pentru Purolite şi locuitori pentru că se va reduce şi elimina poluarea adică mirosul. Aceasta este cea mai mare problemă pentru locuitori. Dacă problema mirosului este reală atunci cineva trebuie să o rezolve. Cu multe eforturi prin realizarea unor investiţii. Am considerat că Purolite trebuie să rezolve această problemă împreună cu specialiştii din America, China, România care sînt cei mai buni în rezolvarea acestor probleme. Deci am considerat că trebuie să rezolvăm această problemă pentru totdeauna şi să mă asigur în viitor că nu vor mai fii discuţii de mirosuri. În acelaşi timp dorim ca în următori 25 de ani să crească numărul de angajaţi la această societate. În acelaşi timp această investiţie ar da o siguranţă a locurilor de muncă în această perioadă de criză. Unii dintre dumneavoastră ştiu că, în 2008, am vrut să cumpărăm jumătate din staţia de tratare de la Viromet însă nu am ajuns lo niciun rezultat. Din acest motiv vrem staţie. Vom investi 7,1 milioane de euro şi se vor elimina total mirosurile“.
Ing. Craciun Vasile – din partea S.C. VIROMET S.A., localnic domiciliat in Victoria, a arătat posibilele variante tehnice care pot să rezolve problema ridicată în plenul CL Victoria : o primă variantă s-ar referi la continuarea colaborării ca şi pînă acum între Purolite şi Viromet, a doua s-ar concretiza în vînzarea actualei staţii de epurare integral către Purolite, a treia variantă ar presupune împărţirea staţiei actuale între cele două societăţi în funcţie de necesităţile fiecăreia, a patra variantă ar depinde doar de Purolite care poate să-şi construiască staţia proprie, iar cincea variantă ar include o staţie de epurare proprie pentru Purolite şi tratarea anumitor ape să fie prestată în continuare de Viromet. „ Din punctul nostru de vedere nu este nicio variantă nouă. Nu se mai poate continua cu sistemul actual de lucru. Vrem să colaborăm încît să îmbunătăţim procesul. Punctele vulnerabile sînt date de cantitatea de acid sulfuric care a fost deversată în staţia de epurare de la Viromet şi care a crescut explozibil. De aici s-au complicat şi s-au înmulţit problemele de control al procedurii, de exploatare a staţiei, de operare, de întreţinere, de menţinere şi creştere a costurilor. Nu pot fi contestate aceste lucruri, de la 12 la 15 tone s-a ajuns mult, mult peste 30 de tone de şlam zilnic în staţia de epurare“.
RăspundețiȘtergereConform prezentării în plen a inginerului Vasile Crăciun, cantitatea de ape acide s-a dublat, ceea ce înseamnă că şi capacitatea de producţie de la Purolite s-a dublat în ultima perioadă. Deşi i-a fost solicitată o explicaţie, directoul general de la Purolite a evitat un răspuns.
Tot ing. Craciun Vasile recunoaste ca : “o altă problemă vulnerabilă cu care ne confruntăm de ani de zile şi trebuie să recunosc că şi noi am fost puerili cînd am crezut la deschiderea societăţi mixte că lucrurile vor decurge conform programului iniţial. Atunci exista o încărcare organică, una acidă care acuma este depăşită de cel puţin 150%. Atunci îmi pun o singură întrebare, dacă ar rezolva a treia problemă, iar domnul director Rasjesh ştie foarte bine, bazinul de omogenizare a apei acide, ape alcaline, staţia lucrează perfect pentru că eu îmi tocmesc o cantitate de apă, dar dacă eu am o concentraţie la ora 21.00 de 50 de mii de ppm şi mîine dimineaţă am de 2000 cine poate face faţă la asemenea valuri de acid? 50 de mii de ppm înseamnă 5% concentraţie în apele respective, debitul este acelaşi 160 - 170 mc, puteţi face calcule să vedeţi ce înseamnă asta. Nu face faţă nimeni pentru că nu mai ai posibilitatea de a controla procesul, nu ai posibilitatea fizică. ....Nu există nicio colaborare. Va fi o procedură de control automat şi se va închide automat cînd nu se respectă parametrii din contract. Dacă nu se respectă parametrii din contract se sistează preluarea apelor. Noi nu vom muri dacă nu vom prelua în continuare apele Purolite deşi s-au băgat în ultimi ani 80 de miliarde bani grei. Pentru viituri, soluţia este un rezervor de 5000 mc pentru apele acide, unul de 2000 pentu apele alcaline că e debitul mult mai mic, dar nu te aude nimeni. Să fim bine înţeleşi asta e opinia Viromet bazată pe realităţi şi pe statistici, să nu vină ei cu poveşti de adormit copiii. Nu vă supăraţi, ce spuneţi sînt poezii, atîta experienţă avem încît constatăm ce este corect. “
RăspundețiȘtergereReferitor la mirosurile insuportabile datorate S.C. PUROLITE S.R.L., ing. Vasile Crăciun a sustinut ca : „S-a achiziţionat un aparat, dînşii îl au de mult, pentru detectarea aminelor în aer. Ştiţi, l-au etalonat pe monometilamină şi ei nu lucrează cu monometilamină. Al nostru l-am calibrat pe dimetil şi pe trimetilamină. Niciodată nu va fi depăşit în aer de un accident, dar în mediu închis este depăşit. S-a verificat în spaţiu închis, dar aici s-a depăşit limita prevăzută de lege. În aer niciodată nu se depăşeşte limita admisă de lege, e exclus“.
RăspundețiȘtergere„Periodic se deversează în aer mirosuri greu de suportat. Dacă tot spun că fac investiţii de multe milioane de dolari, de ce nu ne scapă şi de acest mare stres? Ştiu doar să ne spună că poluarea este în parametrii legali“ se plang mereu localnicii.
La cele sustinute in plenul C.L., ca om simplu participant la sedinta din 29.04.2010, nu pot sa nu remarc cateva concluzii :
RăspundețiȘtergere- cei de la VIROMET recunosc pentru prima data public ca nu pot face fata cu statia de epurare la nivelul deversarilor si concentrtiilor de ape reziduale provenite de la PUROLITE. Dar ing. Craciun Vasile s-a limitat la a recunoaste ca nu poate epura resturile toxice de la americani, insa oare ce face cu ele nu cumva le deverseaza direct catre raul Olt ? Ca nu a spus nimic ca le-ar stoca ! Doar a recunoscut fluctuatiile concentratiilor la apele reziduale provenite de la Purolite, de 40 de ori mai mari noaptea decat ziua. Deci fratilor noaptea se produce deversarea si daca ati simtit cu totii tot atunci mirosurile sunt mai acute.
- directorul S.C. PUROLITE S.R.L., Rajesh Kumar, recunoaste ca cel putin 25 de ani inainte vor mai face productie la Victoria la o capacitate mai mare, daca zice ca va mai angaja personal si va investi 7,1 milioane de euro „pentru a elimina mirosurile“. Inclusiv incisivitatea firmei de a solicita de patru ori aviz pentru o noua statie la C.L., reflecta o oarecare disperare. Sa simta oare ca nu mai pot „negocia“ cu autoritatile de mediu obtinerea autorizatiilor si mascarea evidentei si a rezultatelor verificarilor, ca nu mai pot ascunde pericolul la adresa mediului care rezulta din procesul tehnologic, ca opinia publica este cu ochii pe ei?
Apoi domnule drag director parca pana acum mirosurile nu erau de la PUROLITE, ca ziceai ca vin de la statia VIROMET ?
Deci poluarea va mai fi prezenta la noi in Victoria mult si bine, o sa o simta si copii nostri.
- cele doua societati au anuntat oare autoritatile de mediu cu privire la depasirile de debite si concentratii ? Eu cred ca nu, pentru ca la sedinta publica din 24.02.2010 cand avut loc dezbaterea in vederea obtinerii de catre VIROMET a autorizatiei de mediu pentru construirea unui nou batal (in care sa fie depozitate reziduurile din statia de epurare si de la PUROLITE), totul era OK, curgea lapte si miere, iar ing. Craciun si directorul Rajesh Kumar participanti la acea sedinta nu au avut opinii de impartasit.
Cam atat, restul e …….POLUARE !
Din decembrie , anul trecut si chiar mai demult BATETI APA IN PIUA -lite! Mergeti frate la Primarie , vedeti afisele cu ordinea de zi la sedintele de consiliu si participati la sedinte, pt. ca sunt publice. Cand se dezbate PUROLITE-ul actionati cu totii.
RăspundețiȘtergereAltfel o sa mai lalaiti aici dupa gard si URSU' TRECE!
Cunosc problemele de la Purolite si Viromet care nu sunt singurele in tara aceasta. Nu sunt probleme de natura excusiv tehnica, ci mai sigur de ordin legislativ pentru ca, in legislatia Romaniei poluatorul plateste studiile si de aceea ele nu vor pune in evidenta niciodata poluantii sau agentii chimici la concentratia lor reala. Apoi, asa cum am aratat si in cadrul unei dezbateri la Ministerul Mediului in 2008 si la sedinta ASRO in 2009, cata vreme Autoritatea de reglementare, agentul constatator si societatile care efectueaza studii si evaluari sunt legate intre ele, iar ultimile sunt platite de poluator rezultatele sunt cele care sunt.
RăspundețiȘtergereStatul nu se poate apara si nici cetateni nu vor fi protejati daca interesele nu sunt separate astfel, (cetatenii se inbolnavesc de boli cronice si sufera iar statul plateste tratamentul si pensia). UE a impus Romaniei sub sanctiunea amenzii renuntarea la Acreditare si formarea unui corp de experti independenti insa Miniterul Mediului nu a emis un act normativ care sa stea la baza organizarii si functionarii acestui corp de experti. Ministerul Muncii prin Legea 319/2006 a introdus chiar o discriminare pozitiva in sensul ca a nominalizat cca. 4 institutii care pot face masuratori la locurile de munca, toate 4 fiind intro forma sau alta legate de acest minister, pe cale de consecinta "Democratia" din Carpati ne/va poate ucide pe toti cei prezenti si generatiile viitoare in liniste si cu acte in regula. Pentru a va rezolva problema este recomandat sa adresati un memoriu Presedintelui Basescu si ulterior Parlamentului European sau Comisiei Europene. In prezent S.C. CEPIEM S.A. este in FALIMENT si nu va mai pot ajuta, daca ne contactati anul trecut cand eu conduceam Departamentul de Mediu cu siguranta ca rezultatul masuratorilor ar fi fost unul corect deoarece limitele actuale fixate pentru apa uzata, aer (emisii si imisii), locuri de munca si bolile profesionale sunt greu de respectat, iar procedura legala permite inchiderea ori retehnologizarea agentului poluator, iar in cazul EIA sau SEA exista si varianta "0". Pe plan local nu ve-ti putea rezolva problema pentru ca interesele sunt mari iar forta economica a zonei nu permite efectuarea unui studiu complex si corect. V-asi recomanda sa va adresati ONG-urilor dar le-am vazut la Minister si nu s-au facut remarcate prin competenta tehnica sau pregatire juridica, de multe ori reprezentand intresele celor care ii finanteaza. Anionitii si cationitii produsi de Purolite sunt utilizati la dedurizarea apei de catre marile firme internationale producatoare de bauturi racoritoare si care dispun de o forta financiara impresionabila cele permite sa se apere bine mai ales ca in Romania si China acest lucru se mai poate. Totusi, Romania fiind membra a UE, este tinuta sa respecte aceleasi limite ca si Anglia, ba chiar mai stricte, insa politicul impiedica daca nu chiar paralizeaza functionarea organelor tehnice prin parghiile de control politic.
mai bine ne gandim sa facem un apel pt a se aduce investitori in orasul victoria...care este un oras aproape mort...locuitorii orasului sunt majoritatea pensionari si SOMERI.aduceti investitori
RăspundețiȘtergereCum spunea un Recean: "Nicari n-o fost sa nu hie altcum!
RăspundețiȘtergereCum este posibil atita surditate? Cum s-a ajuns ca o secretara sa ia lunar sume imense? Cum se face ca nici interventii in Parlamente,nici multiple plangeri sa nu fie receptionate? Stie cineva ca acel miros a ajuns pe crestele Fagarasilor? Cum poate fi pacalita opinia locala prin studii stiintifice privind utilitatea si importanta schimbatorilor de ioni?Isi da cineva seama ca toata necinstea de acolo devine bomba ellectorala?
Locuiesc si eu in Victoria pe str. garii si in fiecare seara , dupa orele 18 simt acel... miros " inconfortabil " deoarece stau si aproape .. de fabrica , este inacceptabil
RăspundețiȘtergere"statul american Philadelphia",(este de fapt or.Philadelphia din st. american Pennsylvania,dar ma rog asta e.concedieri facute la purolite poate se refera la cei 15 insi care au plecat la pompieri,gaze care se simt pina la 100 km de oras asta e intr-adevar ceva.tipi care se sufoca sa fim seriosi .nu zice nimeni ca nu miroase uneori dar de aaici pina la a nu putea respira e o....inchideti-o tovarasi inchideti si viromet si faceti zona turistica ca e bine inchideti si galati samd si tare as vrea sa vad de unde isi iau tovarasii din primarie alea 20 30 de mil.?????
RăspundețiȘtergere