miercuri, 31 decembrie 2008

Iubesc Braşovul cu un Rev de kkt?

Dacă ne întoarcem puţin în trecut, nu putem să nu ne aducem aminte ce mişto a fost de Zilele Braşovului, cu deviza „Iubesc Braşovul”. Pe vremea aia, Scripcaru cerşea voturi, să mai pupe un mandat. I-a ieşit schema şi merită felicitări la scenă deschisă. De Revelion, nu şi-a mai dorit nimic (au tecut şi alegerile generale). Aşa că a scuipat pe eveniment şi a trimis ceva meşteri populari în ale cântatului pe scenă şi câteva artificii. Din păcate, în marile oraşe ale ţării, Revelionul în stradă este o petrecere pe cinste, nu şi pentruz moldoveanul de la Buruieneşti care este primar la poalele Tâmpei. Şi voi da exemple de spectacole, în ţară - nu are rost să amintim de Bucureşti -, pe măsură ce le voi primi: Craiova - Bonnie Tyler, Timişoara - Jennifer Rush, Cluj - Samantha Fox, Iaşi - UB 40...
O a doua chestiune pe care vreau să o postez, la sfârşit de an, este protestul meu faţă de manipulările pe care le fac unii, lansând zvonul că Scripcaru a murit. Prea multe persoane, din medii diferite, m-au sunat şi m-au întrebat dacă e reală chestiunea. Manipulare făcută de inamicii sau apropiaţii lui Scripcaru. Chiar dacă omul e bolnav, chiar dacă a făcut mai mult sau mai puţin bine pentru Braşov, nu e cazul să fie aruncate pe piaţă astfel de zvonuri. Părerea mea...

miercuri, 24 decembrie 2008

Scripcaru forţează!

PSD este şantajat la Braşov pentru a elimina oamenii PNL şi UDMR din Consiliul Judeţean şi Prefectură. Pentru a-şi menţine postul de prefect, recte pe Emil Niţă, post nenegociabil, PSD cedează cele două posturi de subprefect. În locul Adrianei Donţu şi al lui Szakal Andras (UDMR), ar urma să vină locotenenţii primarului George Scripcaru care este, Ion Gonţea şi Aurelian Danu (PD-L). De asemenea, Scripcaru vânează şi poziţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, deţinută de Kovacs Attila (UDMR), pentru care este scos la încălzire fostul primar al Predealului, Mihail Veştea (PD-L). Din acest motiv, se pare, Constantin Niţă vrea să-şi delege atribuţiile către o echipă, ca să nu fie implicat în astfel de negocieri. Cert este că, dacă se vor produce mişcările gândite de Scripcaru, PSD, PNL şi UDMR nu mai contează în judeţul Braşov, iar dictatura băsesciană va fi aplicată la noi în variantă scripcariană.

luni, 22 decembrie 2008

Previziunile lui Paler

De după moarte, regretatul Octavian Paler reuşeşte să ne uimească în privinţa modului în care înţelegea fenomenul politic românesc, cu detaşarea şi înţelepciunea celui care a trăit şi a văzut multe la viaţa lui. Iată ce spunea, într-o emisiune la Antena 3, alături de Ion Cristoiu, referitor la crearea unui tandem Băsescu-preşedinte, Boc-premier şi, la acea vre­me, un Guvern din umbră.
„Mărturisesc că am o părere execrabilă despre toată clasa politică. – Dar Boc e bun de prim ministru? – Boc e un papagal! (...) Şi nu cred că greşesc, Boc va fi schimbat, pentru că Boc a reuşit să facă atât de ridicolă obedienţa, încât a devenit stânjenitor. Boc nu mai e un nume propriu astăzi. Boc este „boc”, este chipul de supravalet. – Maestre, cum ar arăta un guvern real cu Boc premier şi cu Băsescu la Preşedinţie. Vă imaginaţi? – Domnul Cristoiu, eu nu ştiu dacă am să mai fac umbră pământului mult. Sper să nu mai apuc să văd o astfel de comedie, chiar grotescă”.
Şi aşa a vrut şi Dumnezeu. L-a luat la El, ca să nu mai vadă comedia grotescă de care vorbea românilor.
Ciolanul la care dulăii înfometaţi ai PD-L şi PSD se aruncau cu ochii ieşiţi din orbite este mult prea mic. A­iu­re­­lile alea cu o mai bună gos­po­­dărire a banului public e­rau pentru vulg. De fapt, s-au înmulţit ministerele, s-au înmulţit funcţiile şi onorurile, că şi gurile lor multe vor să mănânce ceva... Ca să nu mai vorbim de scârba cu care „boc” îl înjura pe liberalul Predoiu, de la Justiţie, iar acum acelaşi „boc” ne explică că individul respectiv, autosuspendat din PNL, este numai bun să rămână acolo, pe motiv că e tehnocrat. Curvăsăreală cu ştaif, mon cher, mai ceva ca la Moulin Rouge.
P.S. Evident, pensiile şi majorarea salariilor profesorilor nu se vor putea opera, din motive de situaţie dezastruoasă lăsată moştenire de fosta guvernare...

joi, 18 decembrie 2008

Gică-contra sau gropari portocalii?

Un editorial, prin definiţie, este un articol de opinie. De această dată, vreau să pun în antiteză modul cum gândesc unii politicieni, aleşi pe funcţii administrative. Vă voi prezenta două ştiri: „Trenul de epocă ce circulă în weekend între Braşov şi Râşnov va merge în continuare cu locomotive şi vagoane închiriate, pentru că în Consiliul Judeţean Braşov nu s-a aprobat preluarea cu titlu gratuit a acestora în patrimoniul local. Pentru aprobarea preluării celor 2 locomotive şi a celor opt vagoane de epocă, era nevoie de o majoritate de două treimi în Consiliul Judeţean, dar consilierii PDL s-au opus iniţiativei preşedintelui Căncescu, pe motiv că «noi suntem acum la guvernare». (...) Locomotivele şi vagoanele de epocă se află acum la SFT CFR SA şi fac parte din domeniul public al statului. Pe lângă linia Braşov, Zărneşti, Consiliul Judeţean intenţiona şi deschiderea unei a doua linii de trenuri de epocă, pe ruta Braşov-Întorsura Buzăului”. - informaţie dată publicităţii de Gazeta de Transilvania, sub semnătura lui Ovidiu Eftimie. În paralal, în judeţul ve­cin, o şti­re da­tă de News­in spune următoarele: „Consiliul Judeţean Covasna va achiziţiona, în ianuarie, locomotive cu aburi cu ajutorul cărora intenţionează să repună în funcţiune Planul Înclinat dintre Covasna şi Comandău, un cunoscut obiectiv turistic al zonei. (...) Anul trecut, CJ Covasna a achiziţionat cu 30.000 de euro, la licitaţie publică cu strigare, un numar de 41 de vagoane de cale ferată forestieră la Covasna şi Comandău, iar vara aceasta, la licitaţia organizată de Societatea Feroviară de Turism, prin Bursa Română de Mărfuri, a fost achiziţionată o locomotivă în valoare de 10.600 de euro. Mai târziu au fost salvate de la fier vechi încă două locomotive şi trei vagoane de călători, cu preţul total de 40.000 de euro”.
Şi mai spun că aleşii PDL promiteau dezvoltarea turismului în Braşov, dar se opun la vot când e vorba de a prelua gratuir garnituri pentru care covăsnenii plătesc bani grei. În atare condiţii, mai am un singur dor: vreau carnet roş-alb-verde, de la UDMR!

miercuri, 17 decembrie 2008

Agramaţii de la CET

Lume-lume! Veste bună, sau rea??, de la CET. Comunicatul de presă sună aşa:
„Maine, 18.12.2008, in intervalul orar 7,00 - 17,00 se va intrerupe sistarea de agent termic in zona Metrom. Aceasta intrerupere se datoreaza efectuarii reviziei statiei electrice din zona. Conducerea CET isi cere scuze si multumeste consumatorilor pentru intelegere”.
Acu, ce să înţeleagă omu', că se dă drumul la apă caldă (se intrerupe sistarea) şi că furnizarea agentului termic a fost o greşeală „datorată” (sic(!), nu „din cauza că”) se face nush ce revizie...
Dar, dacă îşi cer oamenii scuze, o fi şi pentru corigenţa la „limba gramatică”...
P.S. La Realitatea,la ştirile de la ora 21, comunicatul s-a citit ad-litteram, ceea ce demonstrează că se poate şi mai rău...

Ce spui tu straine?

Ce spui tu straine?
Emil e departe
Cica de Basescu
Nu se mai desparte
Am crezut ca-i gluma,
dar era sa mor
L-am vazut aseara
La televizor
Emil e cuminte,
Nu e derbedeu
De esti tu acela,
Nu-ti sunt mama eu
Lasa-ma cu Zeus,
Fiindca omul chel
Se joaca cu tine
Cum doreste el
Te-a numit pe tine
Dupa Stolojan
Crezi ca e pe bune?
Te-a luat de fazan
Am vorbit cu tac-tu,
Asculta-l pe mos
Dupa tine vine
Leana lu' Cocos
Du-te la Basescu,
Fa-i un ultim sluj
Apoi ia Taromu'
Sa te-ntorci la Cluj.

P.S. - Nu-mi aparţine, a venit pe net...

marți, 16 decembrie 2008

Antena 3 e cu Muieruşul


O ştire de senzaţie de pe site-ul Antena 3 face deliciul internauţilor. E vorba de un accident care a avut loc la ieşirea din Rotbav(nu Rodpac!, cum vor anteniştii) spre Măieruş, nu Muieruş... În rest, toate bune.
În foto, secţiune de pe site-ul Antena 3

ChiTanţa de la CET-ul lui Scripcaru

A apărut în presa locală o ştire care dă, parţial, dimensiunea reală a situaţiei de la CET. Mai mult de o mie de familii au solicitat furnizorului de agent termic să sisteze prestarea de servicii de lux, că nu şi le permit bieţii oameni. După cum am mai scris, curajos, şi eu şi alţi câţi­va colegi din presa braşoveană, cel care a semnat pentru prealuarea în patrimoniul local al CET-ului, din sistemul naţional, cu zeci miliarde de lei datorii, este primarul George Scripcaru care este, pe vremea când era viceprimar. Este vinovat că nu a încercat să negocieze ştergerea datoriilor, aşa cum au făcut-o alţi edili destoinici, din alte oraşe din Transilvania. Acum, s-a ajuns ca întregul sistem să fucnţioneze sub pragul de rentabilitate, după cum mi-a confirmat Mihai David, consilier local PSD, însărcinat fără ştiinţa partidului să se ocupe de negocierile pentru construirea unei noi fabrici de preparare a agentului termic. cel mai devreme la anu’, dar braşovenilor le va fi bine peste mai mulţi ani.
Din păcate, nimeni dintre cei autorizaţi nu vrea să ne spună pentru cine se va construi viitoarea uzină de apă caldă, pentru că nu cred că vom vedea bra­şovenii cum îşi aruncă centralele de apartament pe geam, ca să se racordeze la noul CET. De asemenea, nu am primit răspuns nici de ce este subvenţionată cu banii de la toţi braşovenii producerea energiei termice doar pentru o mică parte a populaţiei, şi aici nu e vorba de ajutorul social de încălzire!
În loc de epilog, ştiindu-l pe primarul Geor­ge Scripcaru un om citit, îmi permit să-i aduc aminte un fragment dintr-o operă genială, la această oră, a lui George Topârceanu: „Chitanţa”:
O vecinătate dragă/ Ne-a prins zilele-n cătuşe/ Că ades intru la Tanţa/ Fără să mai bat la uşe.
Tot aşa-ntr-o seară intru/ Era iarnă grea şi ger,/ Şi-o găsesc în pielea goală,/ Stând lângă calorifer.
Năucit de frumuseţea-i/ Dau să mă retrag un pic/ Însă Tanţa-mi spune:- Intră,/ Intră dragă, nu-i nimic!
Am intrat şi beat de farmec/ O-ntrebai plin de mister:/ - Pentru ce stai goală, scumpo/ Lângă-acel calorifer?
- Fiindcă-a fost proprietarul,/ Mi-a răspuns şăgalnic Tanţa/ - Şi-uite, mi-am plătit chiria,/ Iar acum, usuc chitanţa.

Adi Gabor, dator lui Mânzală

Paradoxal, viceprimarul Adrian Gabor s-a dat la fund după ce Ion Mânzală, coşar de ocazie la parlamentare, nu a câştigat alegerile. În schimb, a câştigat un pariu pe care l-a pus cu Gabor. Vicele lui Scripcaru a dat ca sigur că Mânzală nu sare de un procent, pe care, mânzăleşte, l-a făcut de vreo cinci ori. Aşa se face că, pentru fiecare punct procentual, Gabor trebuie să dea câte o sticlă de Chivas, în total cinci. Acu’, io-l cunosc pe fiind solvabil, şi o să plătească pariul. Numai că şi acesta e cu dus-întors. Nu s-a precizat ce cantitate să conţină o sticlă de whisky. Că sunt şi de-alea de 50 ml, de se împart în avion...

luni, 15 decembrie 2008

Dragă Stolo’ i-a dat cu flit marinarului?

Dacă ar exista o bursă a pariurilor politice, în aceste zile şi-ar înmii veniturile. Ar fi băgat mâna în foc cineva că Dragă Stolo’ îşi va depune mandatul de premier desemnat? Chiar nimeni, la cât de drag i-a fost preşedintelui-jucător, care a lăcrămat de mama focului acum vreo patru ani, că bietul candidat al Alianţei DA, la acea vreme, nu mai rezista presiunilor la care era supus de baronii locali din PSD.
Acum, tot poporul stă cu ochii ieşiţi din orbite la televizor, îşi face cruce şi scuipă în sân, că nu mai înţelege nici pe cine a votat, de ce a votat şi dacă mai are vreun rost să-şi mai bată capul cu oportuniştii care se spetesc din greu, de câteva zile, să împartă caşcavalul. Care nu este nici pe departe atât de mare pe cât visau cei care s-au aliniat la start pentru a ajunge primii când se taie feliile.
Într-o astfel de conjunctură, Dragă Stolo’ îi lasă în ofsaid pe mulţi dintre actorii politici. Unele surse spun că, duminică seară, a ieşit buşeală mare la PD-L. Preşedintele nu mai e atât de sigur că partidul îi va asigura încă un mandat de cinci ani, să-l egaleze pe Ion Iliescu în fruntea ţării. Le-a atras atenţia ce miniştri vor pune în Guvern, că-i ia mama lui Ştefan cel Mare. Nu­mai că doleanţele prezi­den­­ţiale s-au lovit de preten­ţi­­ile premierului proaspăt de­sem­­nat, care a realizat şi el, într-un târziu, că este o simplă marionetă, scoasă în faţă, iar cei care fac jocurile sunt Mir­cea Geoană (PSD) şi E­mil Boc (o altă marionetă a pre­şedintelui de facto al PD-L, Traian Băsescu).
De aici, ieşirea la rampă a lui Stolojan, care a avut o răbufnire de orgoliu. Tardivă, după mine, şi care ar fi dat mult mai bine dacă ar fi mimat-o, măcar, atunci când s-a aşezat la masă cu baronii locali din PSD, cu marii corupţi, cu fosilele comuniste etc. Parcă aşa spuneau în urmă cu patru ani democraţii portocalii, corciţi cu liberalii vânduţi lui Băsescu. Era un vânt al schimbării în bine, venise vremea Justiţiei, a dreptăţii. S-a ieşit în Piaţa Universităţii, s-a strigat „Nu pot fura ei (PSD - n.a.), cât aţi votat voi”. S-a ales praful şi pulberea de toate acele idealuri electorale, iar acum asistăm cum senatorul Marinescu - Bideu (PSD) este partener de gu­vernare cu deputata Anca Con­stantinescu - „Ciocu mic” (PD-L). Asta da moralitate...

duminică, 14 decembrie 2008

România din slănină


Liderii PD-L, PSD şi PC îşi bat capul în privinţa împărţirii „bucatelor” la formarea Guvernului, mai ales că foamea este mare, după cum au apărut comentarii în presa centrală. Orice gură în plus în fruntea mesei deranjează. Aşa se face că UDMR a rămas fără porţie. Ba, mai mult, pentru că guri nesătule sunt prea multe, chiar şi pentru o alianţă PSD – PD-L, deja se vorbeşte de divizarea unor ministere.
Mult mai inspiraţi au fost maeştrii culinari din Poiana Braşov. Ei au croit din slănina de la un porc o hartă a României. Au „pictat-o” cu mirodenii şi n-au tranşat-o nici pe regiuni, nici după pretenţiile etnice, şi nici după cum ar vrea mai-marii politici să fie stăpâni. România a fost prezentată ca o bucată frumoasă, cu şorici subţire, aromată, apetisantă, cu munţi trasaţi cu boia de ardei şi piper măcinat, delurile din curry şi câmpiile cu mărar verde sfărâmat. Aşa cum şi-o doresc românii şi o visează politicienii…

vineri, 12 decembrie 2008

Mânzală e „bloggangiu”

După ce i-a trecut de-a candidatul la Camera Deputaţilor şi circul cu coşarul în campania electorală, ex-PCR_istul, ex-PD-istul. ex-PD-L-istul şi ex-PRM-istul Ion Mânzală cică a revenit la presă. Primul pas, ca sa îl citez, a fost să se facă „bloggangiu”.
Link aici

joi, 11 decembrie 2008

Orice guvern fără UDMR este şovin?

Ciolaniada i-a lovit puternic şi pe liderii UDMR. Altfel, nu pot să înţeleg declaraţiile - foarte discutabile - ale liderul Uniunii, Marko Bela, care nu concepe să nu fie la guvernare, la solicitarea expresă a PSD. Aşa că s-a simţit omul ofuscat, pardon!, jignit, iar pretenţia social-democraţilor este „uşor xenofobă” şi speră ca PD-L să nu-i lase pe afară. După care, a dat-o cotită ca la Ploieşti: „Noi nu vrem cu orice preţ un guvern. După părerea noastră, prezenţa politicienilor maghiari în Guvern şi un dialog între reprezenanţii majorităţii şi cei ai minorităţii şi la nivel guvernamental e benefic inclusiv pentru relaţiile interetnice, dar acest lucru nu înseamnă că vrem la guvern cu orice preţ". I-auzi, soro! Adică, ameninţările voalate care trebuie citite printre rânduri sunt că, fără UDMR în Guvern, vor exista probleme interetnice.
Practic, toate poveştile astea de genul „dă bine pentru România dacă avem şi UDMR în guvern” sunt o gogoriţă, chestiune confirmată şi de liderul PD-L Braşov, George Scripcaru. Problema pentru portocalii este că au bătut palma cu UDMR pentru a face o majoritate, iar PSD vrea să-i trimită la plimbare pe cei de la Uniune. Demersul PSD e clar: atragerea de partea sa a electoratului român din Tran­sil­­vania, pierdut de PRM.
Duritatea declaraţiilor celor de la UDMR au şi o explicaţie. Au pierdut partida negocierilor. PSD a renunţat la o miză foarte mare, funcţia de premier, pentru a face alianţa cu PD-L. De aceea, e greu de crezut că vor mai face încă o concesie portocaliilor, ca să revină şi asupra deciziei referitoare la prezenţa UDMR în Executiv. Cu atât mai mult cu cât împărţitul caşcavalului la doi este mai interesant decât la trei..
În acest context, dacă şi liderii PD-L rămân inflexibili pe poziţie şi vor să respecte pactul cu UDMR, practic majoritatea visată de Traian Băsescu nu mai există, iar toate negocierile se relansează.

Jihad contra CET (3)

Sub înţeleapta cârmuire a primului bărbat al urbei, CET Braşov va fi mai mult decât o ruină. Pentru că George Scripcaru este un om care învaţă repede din maleficele măsuri ale guvernării trecute. Şi după ce a văzut el ce minuni se înfăptuiesc pe terenul de la Tractorul, terminat tot prin lichidare voluntară, a început să se frământe ce dracu să facă CET-ul ăsta, pentru care a semnat ca primarul când l-a preluat, deşi era doar vice. Şi numai ce s-a ridicat într-o dimineaţă şi s-a uitat semeţ în zare la turnul CET şi a grăit: lichidare voluntară scrie pe tine...
Scapă de tâmpiţii de ziarişti ca mine care îi tot dau peste nas că n-a făcut nimic pentru reabilitarea sistemului centralizat de termoficare, că poveştile nemuritoare cu austriecii care vor face un CET mai mare şi mai frumos a ţinut în campania electorală, iar în iarna care vine mare lucru n-o să se schimbe. Dar până atunci, mai trebuie să-i povestesc maharajahului de Buruieneşti că CET mai are cărbune doar pentru vreo cinci zile, iar captivii de la CET care l-au votat o să dârdâie în apartamente.
P.S. E bună ideea lui Scripcaru să-l copieze pe Căncescu şi să-şi facă un ziar gratuit, după modelul „Braşovul Tău”. Dacă nu ştie cum, să spună. îi trimitem o matrice.

marți, 9 decembrie 2008

MEX fără de părere

Mi-a spus cineva ca la MEX nu mai e voie editorial. Nimeni nu mai are dreptul la opinie la ziarul patronat de şeful local al PD-L, primarul Scripcaru care este. Păcat de Marius Stoianovici, care a fost dus cu zăhărelul că va candida pentru un mandat de deputat. Dar nu avea ce face. Cotizaţia era mult prea mare pentru un ziarist. Asta e. Rămâne de văzut ce mai rămâne din libertatea de opinie după noul FSN...

luni, 8 decembrie 2008

Solidaritate de breasla

Sprijin pentru un jurnalist care trebuie sa ii plateasca 15 000 de euro primarului Mazare



Decizia definitiva si irevocabila impotriva ziaristei Feri Predescu, intr-un proces civil de calomnie intentat de primarul Constantei, Radu Mazare, este o victorie a coruptiei si crimei organizate asupra libertatii de exprimare.

Nu ma impac cu aceasta situatie.

Feri Predescu a relatat, intr-o emisiune TV la care era invitat si Radu Mazare, despre relatiile primarului Constantei cu lumea interlopa. Informatiile erau publice, ele erau rezultatul unei anchete realizate de o echipa de 12 jurnalisti de investigatie care au redactat o monografie a crimei organizate care sufoca orasul si judetul Constanta. Informatiile la care s-a referit Feri Predescu fusesera deja publicate nu numai in aceasta monografie, ci si intr-un cotidian central. Ele detaliau relatia dintre afaceri, lumea interlopa, politicieni si administratia locala. Nici monografia, nici cotidianul nu erau editate in Constanta. Nici unul, nici celalalt nu au pierdut in justitie niciun proces deschis de Radu Mazare. A pierdut, insa, Feri Predescu: ea a vorbit, la telefon, din Constanta. A castigat la judecatorie, a pierdut la tribunal. Tribunalul a dispus ca Feri Predescu:

- «sa prezinte scuze reclamantului prin intermediul unei scrisori publice adresata acestuia, in termen de 15 zile de la ramanerea definitiva a prezentei hotarari, sub sanctiunea platii daunelor combinatorii de 100 ron/zi de intarziere»;

- «sa publice prezenta hotarare, pe cheltuiala sa, intr-un ziar de larga circulatie in Municipiul Constanta si intr-un ziar central de larga circulatie in termen de 15 zile de la ramanerea definitiva a prezentei hotarari, sub sanctiunea platii daunelor combinatorii de 100 ron/zi de intarziere»;

- sa plateasca 50.000 de RON daune morale, cheltuielile de judecata in valoare de aproximativ 7 197 RON.

Curtea de Apel Constanta a mentinut decizia. Reamintim judecatoarelor de la Tribunalul si Curtea de Apel Constanta, care au luat aceasta decizie, ca in situatiile care prezinta interes public, care implica politicieni sau functionari publici importanti, jurnalistul care a exprimat cu buna-credinta opinii avand o minima baza factuala, este protejat de articolul 10 al Conventiei Europene a Drepturilor Omului. In plus, condamnarea la plata unei sume de aproximativ 15 000 de euro, la care se adauga obligatia de a publica zcuze hotararea instantei, este mult disproportionata din perspectiva Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Aceste considerente fundamenteaza decizia ziaristei de a da in judecata statul roman la CEDO, sprijinita de APADOR-CH.

Dar pana atunci ea trebuie sa execute decizia judecatoreasca irevocabila. Ceea ce, pe mine ma revolta. Simbolic, mesajul acestei pedepse este urmatorul: cine se leaga de mine, plateste scump. Mesaj dur, transmis cu forta unor voci - Tribunalul si Curtea de Apel Constanta - care ar trebui sa fie garant al administrarii legii, iar nu protectoare ale celor care nu vor sa se vorbeasca despre crima organizata. Simt nevoia sa protestez fata de aceasta victorie asupra unuia dintre putinii ziaristi care mai indraznesc sa vorbeasca liber intr-unul dintre orasele cele mai sufocate de coruptie si crima organizata. Iar pentru a face din protest o institutie, simt nevoia sa ii recladesc ziaristei Feri Predescu si celor care gandesc si actioneaza ca ea, increderea ca daca la Constanta sunt singuri si vulnerabili in fata unui primar abuziv, nu sunt singuri in Romania.

Inteleg sa contribui la eliberarea ei de sub presiunea unei pedepse excesive si sa-i usurez efortul cu o contributie in bani. Sa inteleaga primarul Mazare ca nu ajunge un calus de 15 000 de euro pentru ziaristii din Romania .

Am depus azi o suma in contul colegei mele Feri Predescu impotriva lui Radu Mazare si a acelor magistrati din Constanta care nu apara principiul libertatii de exprimare.



Mircea Toma, presedinte Asociatia Agentia de Monitorizare a Presei



Se alatura demersului si o sprijina financiar pe Feri:

1. Jean-François Julliard, Secretar general, Reporteri fara Frontiere
2. Ioana Avadani, director executiv – Centrul pentru Jurnalism Independent
3. Cezar Ion, presedintele Asociatiei Jurnalistilor din Romania
4. Rodica Culcer, jurnalist
5. Catalin Tolontan, jurnalist
6. Dan Tapalaga, jurnalist
7. Iulian Comanescu, jurnalist
8. Valentin Zaschievici, jurnalist, Jurnalul National
9. Liana Ganea, coordonator al programului FreeEx, Asociatia Agentia de Monitorizare a Presei
10. Razvan Martin, coordonator al programului FreeEx, Asociatia Agentia de Monitorizare a Presei
11. Stefan Candea, jurnalist, vicepresedinte Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie
12. Sorin Semeniuc, jurnalist, Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie
13. Catalin Pruteanu, jurnalist, Jurnalul National
14. Cristian Stefanescu, ziarist Deutsche Welle Radio
15. Cristian Godinac, presedinte al Federatiei Romane a Jurnalistilor MediaSind
16. Sanziana Ionescu, jurnalist, Gandul
17. Carmen Macavei, asistent executiv, Centrul pentru Jurnalism Independent
18. Petrisor Obae, jurnalist, paginademedia. ro



Cristian Tudor Popescu s-a alaturat demersului nostru cu propriul sau punct de vedere:

“Cele spuse de jurnalista Feri Predescu in emisiunea postului Realitatea TV din 12.08.2006 in legatura cu Primarul Constantei, Radu Mazare si razboaiele interclanuri din acest oras nu reprezinta un demers ireprosabil profesional. Chiar daca exista intr-o urbe lucruri "indeobste cunoscute", despre care "se stie", "se aude", chiar daca aceste lucruri pot fi si adevarate, un ziarist profesionist nu are dreptul sa utilizeze asemenea "argumente": "Ceea ce am spus, am spus in calitate de observator al cotidianului, de ani de zile, chestiile astea se observa, se discuta, se consemneaza" . Daca nu poate acoperi asemenea afirmatii cu dovezi concrete, ziaristul se expune unei hotarari judecatoresti defavorabile. Ceea ce s-a si intamplat in procesul Radu Mazare versus Feri Predescu.

Suma insa, la plata careia a fost condamnata jurnalista din Constanta , 15 000 euro, mi se pare dovada clara a unei rele judecati, nu numai nedreapta, ci si agresiva, indreptata la intimidare impotriva intregii bresle jurnalistice. Este o suma menita sa distruga practic un jurnalist a carui vina nu justifica nici pe departe asemenea sentinta. Prin urmare, inteleg sa ii donez o suma de bani jurnalistei Feri Predescu, in semn de protest si solidaritate, pentru a contribui la achitarea amenzii, pana cand se vor pronunta organismele europene de justitie.”

Cristian Tudor Popescu



SEMNEAZA SI TU PETITIA SI FA O DONATIE PENTRU A SPRIJINI LIBERTATEA PRESEI http://www.petitieo nline.ro/ petitie-p4983205 3.html



[donatiile se pot face la Banca Transilvania sucursala Constanta - Contul in lei RO40BTRL01401201D45 373XX – titular cont Predescu Ghiulfer (Feri)]

Vaccin contra politicienilor, n-aţi găsit?

Nu sunt de specialitate, dar ca simplu spectator nu pot să nu remarc cum şi sistemul de Sănătate a luat-o razna, pe urma celui de Educaţie. Mai în glumă, mai în serios, la Educaţie, cum apărea câte un ministru nou, cum se modifica fundamental tot ce mişcă în şcoli. Au luat-o razna nu doar copii, ci şi părinţii, că nu mai ştiau la ce vor da examen copii lor de la o vară la alta, de la un ministru la altul, de la un Guvern la altul.
O nebunie similară are loc acum în Sănătate. Am ajuns să mă uit cu stupoare în oglindă şi să mă gândesc cum de-am supravieţuit atât eu, cât şi generaţia mea, că nu am fost injecataţi anti, contra, preventiv etc., etc. Ultima găselniţă este cu vaccinul împotriva cancerului de col uterin, la fetiţele de clasa a patra. Campania de informare făcută de Ministerul Sănătăţii nu convinge pe nimeni. Părinţii sunt mai degrabă speriaţi decât bucuroşi de o astfel de mă­­sură. Campania de vaccin ca­re vine pe lângă multe alte cam­panii de profil.
La Braşov, „reuşita” este una deri­zo­­­rie. Doar 51 de familii şi-au dat acordul pentru minunea as­ta, dintr-un total de 2500 de părinţi „in­for­­­­maţi”. Sau poate tocmai pentru că sunt informaţi, oamenii nu riscă viitorul odraslelor pentru a face vânzări nu ştiu cărei companii produ­că­­toare a vaccinului, şi nici ca să facă buzunarul gros vre­unui patron de firmă de distribuţie la nivel naţional.
Din păcate, cineva lansează un sondaj panicard la Bucureşti, iar pe urmă se face totul cu hei-rupul, mai ales când e vorba de achiziţii publice. Vă mai amintiţi şi de campania aia cu „Tamiflu” împotriva gripei aviare? Adică tot un fel de frecţie la piciorul de lemn...

Poveşti cu miniştri de la Braşov

Au trecut alegerile, se fac şi se desfac Guverne. Ca de fiecare dată, încep să se pună întrebări: bagă Braşovul pe cineva în Guvern? E, acum e acum. De la PD-L, un nume e vehiculat cu insistenţă: Gheorghe Ialomiţianu. Dacă nu ministru de Finanţe, măcar acolo secretar de stat sau şef la ANAF. Şi cam atât, că restul nu prea au ce pretenţii să emită.
De la PSD sunt doi grei: Titus Corlăţean şi Constantin Niţă. Titus care a lăsat Parlamentul European pentru un loc la Senat. Unii zic că i s-ar potrivi o funcţie politică mai mult decât una executivă, de ministru. Ceva gen preşedinte sau vicepreşedinte pe la Senat, de exemplu, sau, mă rog, ceva de genul. Despre Niţă s-au lasant mai multe zvonuri: ministru la Industrii, la Finanaţe şi, nu în ultimul rând, al Turismului, minister care ar trebuie reinventat, domnia sa având şi ceva doctorate în domeniu...
Mai prost e cu PNL. Dacă va accede la Guvernare, e greu de nominalizat vreo persoană. Poate Adrian Maxim, la Ministerul Comunicaţiilor şi Informaţiei, că omul e de meserie, dar când e cu împăţitul ciolanului, unii rămân cu fasolea :D.

joi, 4 decembrie 2008

Amnezia lui Boc

No, s-au bătut în cuie şi rezultatele alegerilor pentru Camera Deputaţilor şi Senat. După care au urmat declaraţiile de presă al mai-marilor sau mai-micilor din politichia naţională.
M-a umplut de „respect” Emil Boc, care şi-a trâmbiţat victoria (la fel ca şi cei din PSD, de altfel). Numai că rezultatele le poţi comenta în funcţie de ce parte a microfonului te afli. Voturi mai multe a avut PSD. Mandate, PD-L. Cine e mai tare? Ca voturi în Parlament, evident PD-L. Ca reprezentant al boborului, PSD. De aceea, este foarte bine să facem analizele în funcţie de un anumit sistem de referinţă.
Emil Boc a reuşit din nou să fie un demagog de doi lei. S-a lăudat că PD-L a luat cel mai bun rezultat din istoria partidului. O declaraţie până la acest punct, poate fi OK. Mai ales că PD-L nu a mai dat piept cu alegeri parlamentare până acum, deci orice rezuiltat ar fi cel mai bun din istoria partidului. Numai că, purtat de beţia puterii, şeful de trib portocaliu a început să facă tot felul de comparaţii cu alte alegeri. Că acum patru ani erau pe ncăieri, se ştie, dar nu se inventase PD-L. Asta dacă mai interesează pe cineva adevărul istoric. Şi ar mai trebui reîmprospătată memoria Boc-ului, că PD-L este suma dintre PD şi o halcă smulsă din PNL de „Dragă Stolo’” şi haita de o­por­tunişti care predau steagurie PNL în bărcuţa lui Băsesescu. Dar ce mai contează cronologia evenimentelor, demagogia este la ordinea zilei.
Nici prostănacul lui Iliescu nu a rămas mai prejos. Mircea Geoană se dă şi el în bărci. Suflat de vânturile (sic!) din partid, o dă ba după PD-L, ba după PNL. Ciolan să fie pentru activiştii de partid. Fasolea nu interesează. Rămâne pentru vulg. Şi mai are o durere de cap după beţia din noaptea alegerilor. Cică i-a spus-o roşu-n faţă poporul pesedist: nu pupăm puterea, tu nu mai pupi nimic în partidul ăsta. Nici măcar clanţa sediului central din şoseaua Kisseleff. La PNL, treaba e simplă. Se pare că se pregătesc de opoziţie. Iar ideea nu e deloc rea. Orice formulă de Guvern e o struţo-cămilă, care nu va ieşi cu faţa curată din criza economică.

miercuri, 3 decembrie 2008

Pierdut în campania electorală barieră cu ultrasunete anti-urşi. Declar nul primarul.

Pe la finele lui august a.c., prin 25 dacă nu mă înşel, mare conferinţă de presă cu ministrul Mediului, Korodi, şi cu primarul Scripcaru care este. Se promitea la acea vreme că în două luni se cumpără o barieră cu ultrasunete împotriva urşilor gunoieri. wow! mi-am spus şi-am tras un material de-o pagină la Adevărul.
Ştiam cine e in spatele investiţiei: Dan Cămârzan, Kroninvest. Promitea omul la vremea aia numa vo 300.000 de euro, că dacă ia de la comunitate, dă şi înapoi. Aiurea. A venit băiatul să dea frumos, că intrase Scricaru în fibrilaţie din cauza urşilor (care au fost împuşcaţi pe şestache, spun unii bine informaţi şi cu ştiinţă de la Scripcaru). Iar dacă te gândeşti că acelaşi băiat a început să construiască în rezervaţia de pe Tâmpa (afacerea Tâmpa Gardens, despre care am mai scris), atunci este clar că am asistat doar la o nouă fumigenă electorală...

marți, 2 decembrie 2008

Aghiotanţii primarului

Ne-am dat cu uninominalul în cap. Vrem, nu vrem, cam asta e situaţia. Nu am văzut în viaţa mea atâta demagogie în a promite verzi şi uscate, indiferent de partid: P-DL, PSD, PNL sau UDMR (în ordinea numerelor de pe tricou).
E incredibil cum perso­na­­lităţi pe care le-am crezut co­coţate undeva mai sus de vulg, au ajuns să se prostitu­e­ze promiţând mare cu sarea, fără nici o legătură cu activitatea de parlamentar. Mi-am făcut datoria de a lăsa diverşi să-şi prezinte programul e­lec­­toral în cadrul unor emisiuni televizate la MIX TV. Nu am putut reacţiona la momentul respectiv. Dar nu pot să cred că onor candidaţii noştri s-au rezumat în a fi un fel de aghiotanţi ai primarului George Scripcaru, la nivelul municipiului Braşov, sau ai edililor şefi din alte localităţi.
De departe, este vizibil că au avut câştig de cauză candidaţi cu care s-au plimbat de mână cu ei primarii care este, gen Vanghelie sau Scripcaru. Iar, este incontestabil faptul că tot ce au promis candidaţii sunt chestiuni care pot fi rezolvate „din pix” de primari. De ce nu au făcut-o??
Poate pentru că primari de genul „care este”, chiar şi la Braşov, li se fâlfâie, de fapt, de problemele locuitorilor. Sau, lasă probleme nerezolvate pentru a le da de capăt în momente cheie pentru partidul (din) care este.
Păi ce trebuie să înţelegem din campania celor care s-au vrut aleşi parlamentari? Că Scripcaru sau Căncescu nu au habar ce se întâmplă în judeţ? Treaba mea ca jurnalist este să pun întrebări. A celor care sunt pe funcţii este să dea explicaţii/răspunsuri. Din păcate, există nişte unii care se cred dumnezei şi care în loc să explice de ce plătim facturi la CET atât de mari, sau la asfaltare, sau la salubritate, sau la parcare, sau la spaţii verzi, sau la ..., o dau de gard!

luni, 1 decembrie 2008

Ghişe, Rasaliu, Farkas, Tiţa şi Gabor nu sunt daţi ca siguri

Ghişe, Rasaliu, Farkas, Tiţa şi Gabor nu sunt daţi ca siguri, chiar dacă aceştia au fost anunţaţi de şeful Direcţiei de Statistică, Ion Popescu! De fapt, aceştia ar trebui să rezulte din reîmpărţirea voturilor rămase la nivel naţional. Numai că nu este neapărat ca ei să obţină mandatul. De exemplu, la PNL, este mult mai probabilă prezenţa în Parlament a lui Cătălin Muntean, care are vreo 5000 de voturi peste Ghişe, sau în locul Annei Farkas să vină la Braşov un reprezntant UDMR din alt judeţ... Graba a stricat treaba! sau, mă rog, nominalizarea.

Ziua Naţională, sărbătorită pe trotuar

Manifestările dedicate Zi­lei Naţionale a României au fost organizate în Piaţa Tricolorului. Din păcate, ale­ge­­rile pentru Camera Depu­ta­ţilor şi pentru Senat au lăsat o astfel de manifestare pe plan secund pentru organizatori. Militarii şi-au făcut da­to­ria. Au executat ordinele primite. Edilii erau obosiţi, plictisiţi, fără chef de o asfel de manifestare care ar trebui să fie de suflet. Braşovenii au fost foarte dezamăgiţi de modul de organizare. Printre ei, veteranii de război şi militarii în rezervă, mâhniţi că o astfel de sărbătoare a fost bagatelizată şi bifată de autorităţi ca fiind îndeplinită.
Toată manifestarea s-a desfăşurat pe fugă şi a durat vreo 20 de minute. Trei plutoane de la vânătorii de munte, jandarmi şi ISU au defilat pe trotuarul (!!!) din faţa Primăriei. Fanfara militară nu a avut loc nici măcar pe trotuar şi a fost nevoită să se refugieze pe spaţiul verde. Despre importanţa Zilei Naţionale au vorbit prefectul Emil Niţă şi vicepreşedintele Otilian Neagoe, iar primarul George Scripcaru a făcut doar figuraţie. Deh, nu-i pu­ţin lucru să câştigi alegerile la Braşov şi să fii „fresh” a doua zi.
Ziua Na­­ţională a fost la con­cu­­renţă cu pro­ce­­siunea moaştelor Sf. Andrei. Este, poate, cea mai ins­pi­rată acţiune organizată la Bra­­şov. Chiar de Ziua Naţională, moaştele au venit pentru prima oară în cetatea de la poalele Tâmpei, aduse de la mănăstirea cu acelaşi nume din Patras (Grecia) şi din Constanţa.
Întreaga procesiune a venit ca o reparaţie necesară pentru români, pentru maneaua politică servită timp de o lună, pentru prostituţia de care au dat dovadă edilii în organizarea manifestărilor Zilei Naţionale. Nu mai readuc în discuţie şi beţel-n roată puse manifestării, nici parşiveniei cu care politicieni, de exemplu primarul George Scripcaru, s-a afişat la slujbele de duminică ale bisericilor ortodoxe, pentru a fi văzut alături de candidaţii săi la alegeri, deşi el nu se închină în faţa altarului ortodox... Fariseismul politic a atins cote maxime, iar o lege cel puţin ciudată a determinat ca din viitorul Parlament să facă parte mulţi neaveniţi şi parveniţi, în nici un caz aleşii uninominal ai românilor.

Rezultate la Braşov

Senat: Ioan Ghişe (PNL), Florin Staicu, Marian Rasaliu (PD-L), Titus Corlăţean (PSD)

Camera Deputaţilor: Gheorghe Ialomiţeanu, Florin Postolachi, Gabriel Andronache (PD-L), Mihai Donţu, Gheorghe Gabor (PNL), Constantin Niţă, Gabriel - Nicolescu Tiţa (PSD), Farkas Anna (UDMR).

Perdanţii sunt PSD - 1 deputat şi PRM - 1 deputat şi 1 senator.
A câştigat PD-L - 2 deputaţi şi 1 senator.
PNL a rămas constant: 1 senator şi 2 deputaţi.